Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Belçikalı Şirketlerin Batarya Yatırımları

Son yıllarda karbon emisyonlarının azaltılması çalışmaları çerçevesinde fosil yakıtlardan elektrik enerjisine dönüşüm ve artan elektrik depolama ihtiyacı, batarya üretimi ve geri dönüşüm sektörünün hızla büyümesinde etkili olmakta, Belçikalı şirketler de batarya pazarına yönelik yatımlarını artırmaktadır.

Belçikalı Solvay firması elektrikli araç bataryalarında kullanılan poliviniliden florür (PVDF-polyvinylidene fluoride) polimerinin en büyük üreticilerinden birisidir.  2022 yılı başında Fransa’nın Franche-Comté bölgesindeki tesislerindeki PVDF üretim kapasitesini artırma kararı alan Solvay, Kuzey Amerika batarya pazarına yönelik olarak ise Meksikalı Orbia Grubu ile 850 milyon Dolar tutarında bir yatırım için ortak girişim kurulacağını açıklamıştır. 2026 yılına kadar iki fabrikadan oluşan yatırımın tamamlanması ile bölgenin en büyük PVDF üretim kapasitesine sahip olacağı ve yılda 5 milyondan fazla batarya için malzeme tedarik edileceği belirtilmektedir. Solvay grubu 2021 yılında 800 milyon Avro seviyesinde olan otomotiv pazarına yönelik küresel satışlarını 2030 yılına kadar üç milyar Avronun üzerine çıkarmayı hedeflemektedir.

Değerli metallerin üretimi ve geri dönüşümü alanlarında birçok farklı ülkede faaliyet gösteren Belçikalı Umicore Grup da Eylül ayı sonunda, Volkswagen Grubu batarya şirketi PowerCo ile batarya üretiminde kullanılacak EV katot malzemeleri tedariğine dönük ortak girişim kurduklarını açıklamıştır. Ortak girişim tarafından toplamda yapılacak 3 milyar Avro yatırım ile  yılda 2,2 milyon elektrikli otomobil için pil malzemeleri üretilmesi hedeflenmektedir. PowerCo'nun Almanya'nın Salzgitter şehrindeki fabrikasına tedarik sağlayacak üretimin, 2025'te başlaması ve 2026 yılında yıllık 40 GWh kapasiteye ulaşmasının planlandığı belirtilmektedir. Umicore yine Eylül ayında, Polonya'nın Nysa kentinde elektrikli araçlar için katot aktif malzemeler üretim tesisinin açılışını gerçekleştirmiştir. İnşasına 2019 yılında başlanan ve tamamen yenilenebilir enerji kullanan karbon nötr tesiste, yıllık üretim kapasitesinin 2023 yılı sonunda 20 GWh ve 2024 yılında 40 GWh’a ulaşmasının hedeflendiği açıklanmıştır.

Diğer taraftan, Avrupa  Komisyonu tarafından onaylanan IPCEI (Ortak Avrupa Çıkarlarına Yönelik Önemli Projeler) finansmanı çerçevesinde Belçika dahil 12 ülkenin yer aldığı “Avrupa Pil İnovasyonu” projesi ile hammadde çıkarımından batarya ve pil hücrelerinin tasarımı, imalatı ve malzemelerin geri dönüştürülmesine dönük 2,9 milyar Avro yatırım öngörülmektedir. Projede yer alan Belçikalı Hdyrometal şirketi de bataryalarda kullanılan kobalt, lityum ve nikelin geri dönüşüm ve yeniden kullanımını geliştirmeyi hedeflemektedir.