Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Gürcistan - Rusya Karayolu Taşımacılığında Yaşanan Yoğunluk

Rusya - Ukrayna arasında yaşanan çatışmaların ardından uluslararası siyasi gelişmelerin etkisiyle Gürcistan üzerinden Rusya ve Belarus varışlı taşımaların da Gürcistan hattını kullanmaya başlamasıyla bu hatta yaşanan yoğunluk artış göstermiştir. Gürcistan yetkili idareleri, transit yük taşımacılığında artan trafiği en az mağduriyetle yönetebilmek üzere çeşitli tedbirler almış olup Müşavirliğimiz tarafından daha önce duyurulduğu üzere zorunlu güzergah uygulaması bu kapsamda alınan tedbirler arasındadır. Gürcü idareler ülke içindeki ve ülkeden çıkıştan sonra komşu ülkelerdeki güzergahın yoğunluk durumuna göre çıkış kapısı tespit ederek TIR'ları zorunlu olarak belirlenen kapılara yönlendirmekte, yol boyunca polis tarafından çeşitli noktalarda TIR’ların bekletilmesi gibi muhtelif tedbirler uygulanabilmektedir.

Son günlerde Gürcistan-Rusya arasındaki tek sınır geçiş noktası olan Kazbegi/Lars Sınır Kapısı güzergahında yığılmaların devam ettiği ancak bekleme sürelerinin 10-15 günü bulacak ölçüde uzadığına şahit olunmaktadır. 

Gürcistan Gümrük İdaresi ve Karayolu Devriye Polisi tarafından alınan tedbirlere rağmen yoğunluk eritilememektedir. Bu kapsamda, son günlerde Müşavirliğimize öncelikli geçiş talebinde bulunan çok sayıda firmamızın talebi ulaşmaktadır. Bozulabilir yük taşıyan TIR sürücülerinin girişte beyannamelerine Gümrük İdaresinden öncelik için "bozulabilir ürün" ibaresi yer alan kaşenin basılması hususuna dikkat etmeleri geçişlerde kolaylık sağlayacaktır. Bununla birlikte yoğunluğun durumuna göre Gürcü polis idaresinin öncelikli yükler dahil olmak üzere öncelik veremediği durumlar da yaşanabilmektedir. Gümrük idaresiyle ilgili konularda Müşavirliğimizle iletişim kurulması halinde gerekli destek sağlanmaktadır. Polis idaresinden kaynaklı beklemeler konusunda ise firmalarımız Büyükelçilik Konsolosluk Şubeyle temasa geçebilmektedir.