Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Vietnam'da Akaryakıt Piyasasında Sıkıntılar Yaşanıyor

Vietnam Petrol Derneği, yakıt ithal etmenin giderek zorlaştığını, ülkedeki benzin kıtlığının kötüleştiğini ve birçok benzin istasyonunu faaliyetlerini askıya almaya zorladığını söyledi.

Bir süredir öncelikle ülkenin ekonomik kalbinde başlayan benzin sıkıntısı geçtiğimiz günlerde kuzeye de sirayet etmiş olup, bunun üzerine Vietnam Sanayi ve Ticaret Bakanlığı (MOIT), piyasa gözetim birimlerine ihlallerle sıkı bir şekilde ilgilenmesi ve bu kapsamda faaliyetlerini askıya alan benzin istasyonlarını denetlemesi talimatı verdi.

Mecliste konuya ilişkin yapılan oturumunda Bakan Diên, Avrupa petrol ürünleri alımını artırdıkça arzın giderek kıtlaştığını söyledi. Ayrıca Doların Vietnam Dong'u karşısında güçlenmesinin de benzin ithalatı yapan işletmelerin işini zorlaştırdığını dile getirdi. Ayrıca dövize erişimde de zorluklarla karşılaşıldığını zira birçok işletmenin kredi ve banka teminatı koşullarını karşılayamadığını da ekledi. Devletin fiyatları her 10 günde bir belirlediğini ve bunun bu olağanüstü dönem için daha kısa zaman aralığına çekilebileceğinin de sinyallerini verdi. 

Petrol ürünleri arzında yaşanan sıkıntıyı aşmak için benzin başta olmak üzere petrol ürünleri ithalatının önümüzdeki dönemde artabileceği hususu basına yansımaktadır.

Kaynaklar: https://english.thesaigontimes.vn/fuel-firms-continue-grappling-with-import-woes/

http://ven.vn/moit-orders-inspections-of-gas-stations-suspending-operations-46392.html