Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Moldova Yönetimi Bireylerin Gelir Düzeyine Bağlı Olarak Farklılaştırılmış Vergilendirme Sistemine Dönmek İstemektedir.

Moldova yönetimi, tüm bireysel gelirlerin %12 oranında vergilendirdiği yaklaşık 4 yıllık süreden sonra, %12 ve %18 olmak üzere iki vergi oranının uygulandığı gelir düzeyine bağlı olarak farklılaştırılmış vergilendirme mekanizmasının yeniden getirilmesini önermektedir. Söz konusu önlem 2023 yılı Vergi ve Gümrük Politikası Taslağına dahil edilmiş olup, halkla istişare edilmek üzere yayımlanmıştır.

Bizlaw.md portalına göre, vergilendirilebilir yıllık geliri 1.000.000 MDL kadar olan bireyler, adi şirketler ve adalet ile sağlık alanında çalışan profesyoneller için vergi oranının %12; vergilendirilebilir yıllık geliri 1.000.000 MDL üstünde olanlar için ise %18 vergilendirilecektir.

Bugün itibarıyla, bireyler, adi şirketler ve adalet ile sağlık alanında çalışan profesyonellerin tüm vergilendirilebilir yıllık gelirleri %12 oranında vergilendirilmektedir.

Moldova otoritelerinin teklif ettiği politikaya göre, vergilendirilebilir yıllık geliri 360 bin MDL’den düşük olan ülkede mukim bireyler için mevzuatta belirtilen vergi muafiyet hakkı saklı kalacaktır.