Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Liderler Toplantısı Bangkok'ta Düzenlendi

29. Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Liderler Toplantısı 18-19 Kasım tarihlerinde Tayland’ın başkenti Bangkok’ta düzenlenmiştir.

Küresel ticaretin yaklaşık yarısını ve dünya ekonomisinin %60'ını temsil eden APEC’e üye ülkeler Avustralya, Brunei, Kanada, Şili, Çin, Hong Kong, Endonezya, Japonya, Malezya, Meksika, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine, Peru, Filipinler, Rusya, Singapur, Güney Kore, Tayvan, Tayland, ABD ve Vietnam’dır. 21 üye ülkenin liderlerinin yanı sıra Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin SalmanTayland tarafından özel konuk olarak davet edilmiştir.

APEC 2022 teması “Open. Connect. Balance.” kapsamında tüm fırsatlara açık olarak ticaret ve yatırım olanakları, bölgeyi tüm boyutlarıyla birbirine bağlamak için çalışmalar ve ve Biyo-Döngüsel-Yeşil (BCG) Ekonomi gibi yaklaşımlar yoluyla APEC'i dengeli, kapsayıcı ve sürdürülebilir büyümeye yönlendirmek teşvik edilmiştir.

APEC liderleri tarafından, bölgesel ekonomik entegrasyon olan Asya-Pasifik Serbest Ticaret Bölgesi'ni (FTAAP) hayata geçirmek için girişimlerde bulunulmaya karar verilmiştir. FTAAP, Asya-Pasifik'te ticaret ve yatırımı teşvik etmeyi, ticaret ve yatırım engellerini en aza indirmeyi, üye ekonomilerin rekabet gücünü artırmayı ve farklı ekonomik seviyelerdeki üyeler arasındaki farkı kapatmayı amaçlamaktadır.

Ayrıca, APEC kapsamında Bangkok’ta bulunan ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ABD’nin iklim değişikliğiyle mücadeleyi amaçlayan programın (Net Zero World Initiative) parçası olan yeni bir küçük reaktör sınıfı aracılığıyla Tayland'a ilk kez nükleer enerji geliştirmesinde yardımcı olunacağı açıklanmıştır.

Öte yandan, Tayland Başbakanı Prayut Chan-o-cha ve Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman tarafından ticaret ve yatırım ilişkilerini geliştirmek üzere enerji, turizm ve doğrudan yatırım üzerine 5 anlaşma imzalamıştır.

APEC Dönem Başkanlığı 2023 yılı için ABD’ye geçmiştir.