Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Yunanistan’da Doğrudan Yabancı Yatırımlar Artıyor

Yunanistan'ın sayılı bankalarından Alpha Bank tarafından yayımlanan Haftalık Ekonomik Gelişmeler Bülteni'ne göre, Yunanistan'daki doğrudan yabancı yatırımın (DYY) bu yıl tarihi rekor kırması ve gelecekteki büyüme bileşenine artan katkıda bulunması beklenmektedir.

Alpha Bank analistleri, yatırımların 2023'te ekonomik büyümenin lokomotifi olacağını öne sürerek, bunun esas olarak ekonomik ortamdaki dikkate değer iyileşme sayesinde olduğunu açıklamaktadırlar. Zira Yunanistan, Economist Intelligence Unit'in konuya ilişkin raporunda 16 sıra yükselerek 82 ekonomi arasında en büyük gelişmeyi gösteren ülke olarak açıklanmıştır. Ayrıca, ülke OECD Uluslararası Vergi Rekabet Edebilirlik Endeksi'nde 2021 yılında dört sıralık bir iyileşme kaydetmiştir.

Alpha Bank analistleri, 2022 yılının ilk yarısında ülkeye giriş yapan sermayenin 2021'in aynı dönemine göre %82 arttığını, böylece 2022'de tüm zamanların en yüksek seviyesini kaydettiğini ve doğrudan yabancı yatırımdaki güçlü yukarı yönlü ivmenin devam edeceğini ifade etmektedirler.

Yatrımları çekecek diğer faktörler, hem Kurtarma Fonu hem de Kamu Yatırım Programı aracılığıyla 2023'te önemli miktarda yatırım fonu sağlanması, işgücü maliyetlerinin enflasyonist bağlama göre ayarlanması ve hem bu yıl hem gelecek yıl borcun GSYİH'ye oranındaki belirgin düşüşle birlikte 2023'ten itibaren faiz dışı fazlalara dönüş yer almaktadır.