Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Karadağ: Tüketici Sepeti Ekim Ayında 793,90 Avro Olarak Hesaplandı

Resmi istatistiklere göre, Tüketici sepetinin minimum değeri Ekim ayında 793,90 € olarak gerçekleşti, bir ay öncesine göre yüzde 1,6 arttı.

İstatistik Ofisi (MONSTAT) tarafından yayınlanan bir basın açıklamasında, "Tüketici sepetinin toplam değerinden gıda ve alkolsüz içecekler, Eylül ayında yüzde 1,7 artışla 373,10 Euro'ya ulaştı" dedi.

Monstat, Eylül ayına kıyasla gıda dışı ürün ve hizmetlere yönelik giderlerin Ekim ayında yüzde 1,4 artarak 420,80 Euro'ya yükseldiğini söylüyor.

Basın açıklamasında, "Tüketici sepetinin asgari değeri, hane halkının aile üyelerini ve çalışma kabiliyetini sürdürmek için gerekli olan gıda, gıda dışı ürün ve hizmetler için yaptığı harcamalarla ilgilidir." denildi.

Tüketici sepetinin minimum değeri, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) tavsiyeleri ve Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı tarafından kabul edilen ve kişi başına günde 2,210 Kcal minimum kalori alımını tanımlayan bir USDA Gıda Rehberi 2010 ile uyumlu hale getirilmiştir. 

Tüketici sepetinin minimum değeri, hane halkı tüketimine ilişkin bir anketin sonuçlarına ve Dünya Bankası'nın tavsiyelerine dayanmaktadır.

 

Kaynak: Karadağ Haber Ajansı (MINA)