Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Vietnam'ın AB'ye İhracatı Rekor Seviyeye Ulaştı

AB-Vietnam Serbest Ticaret Anlaşmasının (EVFTA) yürürlüğe girmesinde sonra geçen iki yıllık sürede, birçok Vietnam ihraç ürünü AB pazarında etkileyici bir büyüme kaydetti.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na (MoIT) bağlı Dış Ticaret Ajansı müdür yardımcısı Nguyen Cam Trang tarafından bir konferansta açıklanan verilere göre, son iki yılda etkileyici bir büyüme kaydeden bazı yerel ihracat kalemleri arasında %739 artışla demir ve çelik, %260 artışla kameralar ve bileşenleri, %82,3 artışla makine ve teçhizat, %50 artışla pirinç, bambu ve rattan ürünleri, %25 artışla seramik ve porselen ürünleri ile %15 artışla sebze, elektrik tel ve kabloları yer alıyor.

Vietnam Ticaret ve Sanayi Odası (VCCI) başkan yardımcısı Hoang Quang Phong ise, STA'nın yürürlüğe girdiği Ağustos 2020 ile Temmuz 2022 arasında Vietnam'dan AB'ye yapılan toplam ihracatın 83,4 milyar ABD dolarına ulaşmış olup, 2016-2019 dönemine kıyasla %24 daha yüksek olduğunu vurgulamıştır.

Ayrıca Vietnamlı firmalara göre STA'nın en büyük faydası düşük gümrük vergisi oranları olmuştur.

Kaynak: https://english.vov.vn/en/economy/exports-to-eu-set-record-high-after-two-years-of-evfta-implementation-post983171.vov