Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Mısır, Yunanistan’a 5 bin Mevsimlik Tarım İşçisi Gönderecek

Yunanistan Dışişleri Bakanı'nın Mısır ziyareti kapsamında 22 Kasım 2022 tarihinde Kahire'de iki ülke arasında havacılık, denizcilik arama ve kurtarma alanında işbirliği ile tarım sektöründe mevsimlik işçi çalıştırma konularında bir dizi anlaşma imzalanmıştır.

Tarım sektöründe mevsimlik işçi çalıştırmaya yönelik imzalanan Anlaşma ile Mısırlı 5 bin tarım işçisi, bir pilot program doğrultusunda, ülkenin tarım sektöründeki artan ihtiyaçlarının karşılanması hedefiyle geçici süreyle Yunanistan’a gönderilecektir. Anlaşmaya göre Mısırlı tarım işçileri, ülkelerine dönmeden önce 9 aya kadar Yunanistan’da oturma iznine sahip olacaklardır.

Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Miltiadis Varviçyotis, Mısırlı mevkidaşı İhab Nasr ile imzaladıkları Anlaşma'nın ardından ilk Mısırlı işçilerin bir sonraki mahsulün hasadına yardımcı olmak üzere 2023 yılının başlarında tarım arazilerinde olacaklarını ifade etmiştir.

Konuya ilişkin olarak Yunanistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, söz konusu Anlaşma'nın düzensiz göçle mücadelede hem Yunanistan hem de Avrupa Birliği tarafından üçüncü ülkelerle imzalanacak gelecekteki anlaşmalar için bir “kılavuz” niteliğinde olabileceği ifade edilmiştir.