Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Yeni Zelanda Merkez Bankası’ndan Rekor Faiz Artışı

Yeni Zelanda Merkez Bankası (RBNZ), 75 baz puanlık faiz artırımı ile ülke merkez bankası tarihindeki en büyük faiz artırımını gerçekleştirdi. RBNZ enflasyon ve istihdam hedeflerine ulaşmak için daha yüksek faiz oranlarına ihtiyaç olduğunu belirterek gösterge faiz oranını 75 baz puan artırdı.

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre, gösterge faiz oranı yüzde 3,50'den yüzde 4,25'ye yükseltildi. Nitekim, piyasaların beklentisi de faizde açıklanan oranda artış yapılacağı yönündeydi. Böylece faiz oranı 2021 yılı Ekim ayındaki rekor düşük seviye olan yüzde 0,25'den bu yana 400 baz puan artırılmış oldu.

Öte yandan yıllık enflasyonun yüzde 7,2 ile hala çok yüksek olduğuna işaret eden RBNZ, yüksek enflasyonun, yerel ve uluslararası faktörlerin bir karışımından kaynaklanmakta olduğunu ve göstergelerin enflasyonun yakın vadede yüksek seviyede kalacağına işaret ettiğini kaydetti.

Bir buçuk ay gibi kısa bir süre önce Banka, faizleri yedi yılın zirve seviyesine yükseltmiş, enflasyonu kontrol altına almak için sıkılaştırma hamlelerinin süreceğini duyurmuştu. Son gelişmeyle birlikte 12 ayda dokuzuncu faiz artırımına gidildiği ve bunun normalde izlenen para politikası kapsamındaki artırımlardan büyük altıncı faiz artırımı olduğunu vurgulamak gerekir.

Konuyla ilgili gelişmelerin detayına https://www.rbnz.govt.nz/ ve güncel verilere https://www.stats.govt.nz/ adresinden erişilebilmektedir.