Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Rusya ile Ticari İlişkilerde Almanya Eyaletlerinin Durumu

Bavyera, Almanya'daki Rus ithalatının en büyük alıcısıdır. Federal İstatistik Ofisi'nin açıklamasına göre, 2022 Ocak'tan 2022 Eylül'e kadar, Rusya’dan yapılan mal ithalatının beşte birinden fazlası (yüzde 22,0) Bavyera’ya gitti. Bu da 6,6 milyar avroluk bir değere karşılık geliyor.

Almanya, Eylül ayına kadar geçen dokuz ayda Rusya'dan toplamda 30,2 milyar avro değerinde mal ithal etti. Ülke genelinde yapılan bir karşılaştırmada, Rusya’dan yapılan ithalatta yüzde 14,2'lik payla (4,2 milyar avro) ikinci sırada yer alan Brandenburg'u yüzde 11,7 (3,5 milyar avro) ile Kuzey Ren-Vestfalya izliyor.

Bavyera ve Brandenburg, ağırlıklı olarak Rusya'dan ham petrol ve doğal gaz satın aldı. Değer olarak bu iki hammaddenin Bavyera'nın toplam ithalatındaki payı yüzde 92,2 (6,1 milyar euro) oldu. Brandenburg'da pay bile yüzde 98,6'ya (4,2 milyar avro) ulaştı.

Ülke çapında, doğal gaz ve ham petrol, Rusya'dan yapılan ithalatın yalnızca yüzde 55'ini (16,6 milyar avro) oluşturdu.

Kuzey Ren-Vestfalya için metaller yüzde 29,5 (1,0 milyar avro) ile en önemli ithalat ürünü oldu. İkinci sırada yüzde 28,5 (1,0 milyar avro) ile kömür yer alırken, üçüncü sırada yüzde 15,3 (0,5 milyar avro) ile petrol ve doğal gaz yer aldı. Kuzey Ren-Vestfalya'da ithal malların hacmi yıllık bazda yüzde 40 düştü - değer bazında ise yalnızca yüzde beş arttı.

İstatistiklere göre, Kuzey Ren-Vestfalya en çok Rusya'ya ihracat yapıyor. Rusya'ya yapılan ihracat ağırlıklı olarak ilaç ve makine idi. Ocak'tan Eylül'e kadar burada da değer gibi hacimler de keskin bir şekilde düştü. Dokuz ayda toplam 11,6 milyar avroya ulaştı.

Konuya ilişkin makaleye aşağıdaki bağlantıdan ulaşılabilir: 

Bavaria is the most important buyer for imports from Russia - DER SPIEGEL