Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Avusturya’da Online Ticarette Bu Yıl Gerileme Bekleniyor

Avusturya Ticaret Birliği (Handelsverband) ve pazar araştırma şirketi Kreutzer, Fischer & Partner tarafından yayınlanan raporda, Avusturya’da online alışveriş sitelerinden yapılan ticarette %3 gerileme ile 8,5 milyar Avro ciro beklenmektedir. Özellikle, kıyafet ve spor malzemelerinde teslimatta yaşanan gecikmeler söz konusu gerilemede önemli rol oynamaktadır.

Yaşanan tüm sorunlara rağmen Avusturya genelinde perakende sektöründe faaliyet gösteren firmaların %84’ünün internet sitesinin olduğu, %35’inin ise online satış ile yıllık brüt 4,8 milyar Avro ciro yaptıkları belirtilmiştir. KMU Forschung Austria tarafından yapılan bir başka araştırmada, 2022 yılında online alışveriş yapanların sayısının 2021 yılına göre %3 artarak 5,4 milyona ulaştığı açıklanmıştır.  Online alışverişte kişi başı 1.930 Avro harcama yapılırken, giyim, elektronik, mobilya/dekorasyon önde gelen sektörler olmuştur.

Ülke genelinde ticaret sektöründe Kasım ve Aralık ayı en çok ciro yapılan dönem olmaktadır. Özellikle, Black Friday (Kara Cuma) ve Cyber Monday (Siber Pazartesi) yılın en yüksek ciro yapılan günleri olarak belirtilmiştir.