Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Hamburg limanına hidrojen terminali kuruluyor

Hamburgnews haber sitesinde yer alan habere göre Air Products ve Mabanaft şirketleri Hamburg limanında bir yeşil amonyak ithalatı terminali kurmayı ve yeşil amonyağı yeşil hidrojene dönüştürmek için altyapı inşa etmeyi planlamaktadır. Almanya'daki ilk büyük hidrojen terminalinin liman sahasındaki Mabanaft tank çiftliğinde inşa edilmesi beklenmektedir. Air Products firması ise şirketin Hamburg tesislerinde yeşil amonyağı yeşil hidrojene dönüştürmeyi planlamaktadır.

Geçtiğimiz ay yaptığı değerlendirmede hidrojen ekonomisine geçişin hızlandırılması için kendi üretimleri kadar ithalatın da önemli olduğuna dikkat çeken Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Hamburg limanında yeşil amonyak için bir ithalat terminalinin inşasına ilişkin yer kararını "Almanya'daki hidrojen ekonomisinin yükselişi için bir kilometre taşı" olarak nitelendirmiştir.

Hamburg Belediye Başkanı Peter Tschentscher de, Hamburg şehrinin konum avantajını hatırlatarak, "Hamburg, yeşil hidrojenin ithalatı, dağıtımı ve kullanımı için mükemmel koşullar sunuyor” açıklamasını yapmıştır. Hidrojen ekonomisinin geliştirilmesine uluslararası ortakların ilgisinin büyük olduğunu belirten Tschentscher, Hamburg'un Avrupa'nın önde gelen hidrojen lokasyonu haline gelmesi gerektiğini ve sanayi ile iş dünyasının karbondan arındırılmasına katkıda bulunmak istediklerini ifade etmiştir.

Hamburg Ekonomi Senatörü Michael Westhagemann ise, Hamburg’un, limanı, coğrafi ve altyapısal konumu ve bağlantıları ile hidrojen ekonomisinin merkezi olmak için en iyi aday olduğuna dikkat çekerek terminalin inşasının, Hamburg'un hidrojen ithalatı stratejisinin bir parçası olduğunu bu kapsamda Birleşik Arap Emirlikleri, Kanada ve İngiltere ile önümüzdeki aylarda müzakere ettikleri işbirliklerini başlatacaklarını ifade etmiştir.

Terminali inşa etmeye yönelik mevcut planlar, Air Products ve Hamburg Liman Otoritesi (HPA) tarafından Şubat 2022'den itibaren imzalanan bir mutabakat zaptı doğrultusunda ilerlemektedir. Kuzey Almanya ve Hamburg'da yeşil hidrojen üretimini, tedarik zincirini ve tüketimini ilerletmeyi taahhüt eden HPA CEO'su Jens Meier, "Hamburg, hidrojen ithal etmek için böyle bir altyapı sunan dünyadaki ilk limanlardan biri olacak. Böylece özellikle liman ve denizcilikteki alanların karbonsuzlaştırılması için önemli bir adım atılacak" demiştir.

Amonyağın ithalatı ve Air Products ve Mabanaft ile işbirliği içinde yeşil hidrojene dönüştürülmesi projesinin, Kuzey Almanya'daki hidrojen ekonomisinin Hamburg merkezinden gelişmesinin temel yapı taşları olacağı değerlendirilmektedir.

https://hamburg-news.hamburg/standort/hamburger-hafen-bekommt-erstes-wasserstoff-terminal