Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Malezya 15.Genel Seçimleri

Malezya'da 19 Kasım 2022 tarihinde 15. Genel Seçimler gerçekleştirilmiştir.

Ülkedeki 21,17 milyon kayıtlı seçmenin %73,89'u sözkonusu seçimde oy kullanmış olup; toplamda 15 milyon 442 bin 7 oy kullanılmıştır. Başbakan adayı Enver İbrahim (PKR) olan Pakatan Harapan ittifakı, oyların %37,2'sini almış; eski Başbakan Muhyiddin Yassin'in (Bersatu) liderliğindeki Perikatan Nasional Koalisyonu ise oyların %30,2'sini alarak ikinci sıraya yerleşmiştir. Son hükümete ait ittifak grubu olan Barisan Nasional ise %13,5 ile üçüncü sırada yer almıştır.

222 sandalyeli Temsilciler Meclisi için hiçbir parti tek başına hükûmet kurmak için gereken basit çoğunluğu (112 sandalyedir) yakalayamamıştır. Pakatan Harapan ittifakı Kral Sultan Abdullah'a Barisan Nasional ile birlikte koalisyon hükümeti kurma teklifiyle gitmiş ve Enver İbrahim Kral tarafından 24 Kasım 2022 tarihinde Başbakan olarak hükümeti kurmak üzere görevlendirilmiştir. Halen hükümet kurma çalışmaları devam etmektedir.

Diğer taraftan, Perikatan Nasional Koalisyonundan seçime giren son hükümetin Uluslararası Ticaret ve Sanayi Bakanı Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, seçim bölgesi olan Gombak’tan seçilememiştir.