Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Kamerun, yerel işlemeyi teşvik etmek için tomruk ihracat vergilerini %60'a çıkarmayı planlıyor

Kamerun Hükümeti Yerel Kereste İşletmelerinin Gelişimi için Kereste İhracat Vergilerini %60'a Çıkarmayı Planlamaktadır. 

Kamerun Hükümeti keresteye uygulanacak ihracat vergisinin FOB kıymet üzerinden 2023 yılı ile birlikte % 60 olacağını ifade etti. Bu oranın aynı zamanda Endüstriyel Serbest Bölgelere girecek olan kereste ihracatları için de geçerli olacağı belirtildi. 

Bu yasa tasarısının Milletvekilleri tarafından onaylanması ile 2021'de %35'den %50'ye çıkarılan oran, 2023'de de %50'den %60' çıkarılacaktır. Bu tasarının esas amacının ham kereste ihracatının engellenerek, ülke içi üretim vesilesiyle iç ekonomiyi harekete geçirmek olduğu açıklanmıştır. " İşlenmiş ve yarı işlenmiş kerestenin çıkış vergisinin %15 FOB değer olduğu, bunların ayrıca Serbest Ticaret Bölgeleri'ne çıkışlarında da herhangi bir vergi alınmayacağı" beliritlmiştir. 

Bu politika ile Kamerun hükümetinin yerel üreticiyi destekleme ve koruma politikasına devam ettiği görülmüştür. 2022'den itibaren Kamerun'a kereste makine ve ekipmanlarının kereste işleme amacıyla ithalinin gümrük vergisi ve diğer vergilerden muafiyet taşıdğı, bu kararın kereste ihracatının tüm  CEMAC ülkelerinden yasaklanmasını tasarlayan taslak ile beraber aynı çizgide alındığı belirtilmiştir. Kereste ihracatına ilişkin yasağın 01.01.2022 tarihinde yürürlüğe girmesi bekleniyorken, üye ülkelere kendilerini ayarlamarı için biraz daha süre tanınarak söz konusu kararın yürürlüğe girişi 01.01.20203 tarihine ertelenmiştir. 

CEMAC Komisyonu Başkanı olan Gabonese Daiel Ona ONDO tarafından 28.10.2022 tarihinde Kamerun-Yaounde'de düzenlenen Orta Afrika Ekonomik ve Parasal Birlliği Bakanlar Konseyi (UEAC) Toplantısının 38. oturumu sonunda " tüm kararların hazırlandığı, ancak sadece kereste endüstrine yönelik olan ihracat yasağı kararını düzenleyen taslağın tüm üyeler arasında mutabakat yaratamadığı ifade edilerek, çok büyük mali sorumluluklar doğuracak olan bu kararın daha sonra görüşülmek üzere sonraya bırakılmasının daha iyi sonuçlar verebileceği ifade edilmiştir. Sayın ONDO'ya göre bu kararın Kamerun'a yıllık 80 milyar CFA ( yaklaşık 116 milyon dolar); Gabon'a ise yıllık 75 milyar CFA (108 milyon dolar) kayıp yaratacağı, bu sebeple buna ilave önlemlerin alınması gerektiği ifade edilmiştir. 

Business in Cameroon