Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Slovakya'daki Yeni Yatırımcı "Volvo Kosice" Tedarikçi Arayışına Başladı

               Slovakya Ekonomi Bakanlığı’nın bağlı kuruluşu Slovakya Ticareti Geliştirme ve Yatırım Ajansı (SARIO) tarafından organize edilen “Slovak Industry Vision Day” 24 Kasım 2022 tarihinde X-Bionic Sphere/Šamorín’de gerçekleştirilmiştir. Etkinliğe büyük bölümü Slovakya’dan olmak üzere 14 farklı ülkeden 192 firma katılmış ve 446 adet B2B görüşme gerçekleştirilmiştir.

               İş Forumu, katılımcı firmaların büyük ilgi gösterdiği Kosice’deki yeni mega yatırım Volvo ve ülkeye katkıları konusundaki panel ile başlamıştır. Bilindiği üzere, otomobil üreticisi Volvo, 1,2 milyar Avro'luk yeni yatırımı ile Kosice yakınlarındaki Valaliky Sanayi Parkı’nda kuracağı fabrika ile 2026 yılından itibaren elektrikli araç üretecektir. 

              Panelde, Volvo Kosice Direktörü Björn Helldén ile tedarik süreçlerinden sorumlu yönetici Jesper Rydén yeni yatırım planları hakkında sunum yapmıştır. İsveç merkezli şirketin ABD (Charleston, SC), İsveç (Gothenburg), Belçika (Ghent) ve Çin’de (Chengdu, Daqing, Taizhou) otomobil üretimi bulunmaktadır. 2030 yılı itibariyle %100 elektrikli araç üretimine geçmeyi hedefleyen şirketin temel yatırımları, kapasitelerini artırmalarını sağlayacak yeni Kosice yatırımı ile birlikte yeni batarya takımları ve kendi e-motorlarını üretmektir. Volvo Kosice fabrikasında presleme, mega döküm, işleme, kaporta ve boya, batarya montaj ve e-motor (stamping, mega-casting, machining, body shop, paint shop, final asembly, battery assembly, emotor) bölümleri kurulacak olup, e-motor üretimi, mega-casting teknolojisi, teslimat sürelerinin kısaltılması ve şirket için yeni bir uygulama olmak üzere araçların tamamının demir yolu ile dağıtılması planlanmaktadır. Proje zamanlama çizelgesi doğrultusunda yer seçimi 2022 yılının ilk yarısında tamamlanmış olup, alanın hazırlanması 2023 yılının 5. ayına kadar devam edecek ve hemen akabinde tesis inşaatına başlanacaktır. 2026 yılında ise üretimin başlaması planlanmaktadır. 300.000 metrekare alanda vardiya başına 1.500 çalışan ile 250.000 adet %100 elektrikli araç üretimi hedeflenmektedir.

             Volvo Kosice güçlü bir tedarik ağı kurmak üzere tedarikçi arayışına başlamış ve SARIO’nun yardımı ile bir tedarikçi kayıt platformu oluşturulmuştur. Otomobil parça ve komponent üreticisi firmalarımızın platform üzerinden kayıt yaptırmak suretiyle taleplerini iletme imkanı bulunmaktadır (Platform Linki: Join Volvo Cars Supply Network Through SARIO | SARIO, Slovak Investment and Trade Development Agency).