Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Eurostat'a Göre Yunanistan’da Enflasyon Yavaşladı

Eurostat tarafından açıklanan Avrupa Birliği uyumlulaştırılmış endeksi geçici verilerine göre, Yunanistan'da Kasım ayı enflasyonu, Ekim ayında gerçekleşen %9,4'ten %9'a gerilemiştir. Yunanistan’ın Kasım ayı enflasyon endeksi böylece Avrupa Birliği ortalaması olan %10’un altında gerçekleşmiştir.   

Yunan Milli Bankası(NBG), hükümetin %5'lik tahminine karşın tüketici fiyat endeksinin 2023'te ortalama %4,5 olacağını tahmin etmektedir (2022 için ortalama %10'luk orana karşı).

NBG baş ekonomisti Nikos Magginas “Yunanistan'da enflasyonun zirve noktasını geçtiğini, 2022 sonunda yaklaşık %8 olarak gerçekleşecek enflasyonun 2023 sonunda %3'e düşmesinin beklendiğini, uluslararası enerji ve hammadde piyasalarındaki iyileşmenin devam etmesi durumunda daha da düşme şansının bulunduğunu” ifade etmektedir.

Bu düşüş esasen, Kasım ayında gerileyen ve önümüzdeki aylarda da düşmeye devam etmesi beklenen enerji fiyatlarına bağlanmaktadır. Analistlere göre; Yunanistan'da enflasyondaki yavaşlama, esas olarak doğal gaz fiyatlarındaki düşüşü yansıtmaktadır. Son enerji piyasası tahminleri, bu kış için en kötü senaryolardan vazgeçmeye ve 2023'te enerji fiyatlarında daha fazla düşüş için ihtiyatlı bir iyimserlik sağlamaya izin vermektedir.

NBG ekonomistleri, enerjide artan devlet sübvansiyonlarının ve fatura indirimlerinin enflasyonu kontrol altına almada oynadığı role de dikkat çekmektedir; buna göre doğal gazın enflasyona katkısı, Eylül ayındaki yüzde 2,5 puandan Ekim ayında sadece yüzde 0,6 puan olarak gerçekleşmiştir.

Öte yandan, NBG'nin raporuna göre, gıda fiyatlarındaki yükseliş devam etmiş, Ekim ayında gıda fiyatlarındaki ortalama artış %14,8 olmuştur. Analistler, gıda enflasyonunun 2023'te yıllık ortalama %6 olacağını tahmin etmekte olup, Aralık 2023'te bu oranın %1,7'e kadar düşeceğini ifade etmektedirler.