Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Sırbistan'da En Karlı Şirketler Sıralamasında İlk Beşte Üç Çinli Şirket

Sırbistan’da aylık olarak yayımlayan “Biznis i Finansije” adlı dergi tarafından yılda bir kez açıklanan Sırbistan’da en büyük 150 şirket listesine göre, temel olarak metal ihracatı nedeniyle 2021 yılında Çinli şirketler öne çıkmaktadır. Listede yer alan şirketler, Sırbistan Ticaret Sicil Ajansı (APR) tarafından sunulan verilere göre sıralamaktadır. 

2021 yılındaki en büyük karı Çinli Zijin Mining şirketi elde etmiş olup anılan şirketin 2021 yılı net karı 13 kat artarak 34,4 milyar RSD’ye ulaşmıştır. İkinci sırada ise 26,2 milyar RSD net kar ile bir tarımsal işletme olan MK Group yer almaktadır. Üçüncü sırada 23,8 milyar RSD kar ile Çinli Zijin Copper, dördüncü sırada 23,7 milyar RSD ile Çinli HBIS Group ve beşinci sırada 23,1 milyar RSD ile çoğunluk hissesi Gazprom Neft’e ait olan Sırbistan Petrol Endüstrisi (NIS) yer almaktadır.

Elde edilen gelir kriterine göre sıralandığında ise 2021 yılında bir kamu şirketi olan Sırbistan Elektrik Enerjisi Endüstrisi (EPS) gelirini %12,6 arttırarak 319,7 milyar RSD ile birinci sırada yer almaktadır. Yıllık yaklaşık 281 milyar RSD gelir ile NIS üçüncü sırada, 121,4 milyar RSD gelir ile Zijin Copper dördüncü sırada, 118,9 milyar RSD ile Belçikalı Delhaize perakende satış şirketi ise beşinci sırada yer almaktadır.