Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Belçika Ekonomisi 2022 Üçüncü Çeyreğinde %0,2 Büyüdü

Belçika Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre, Belçika’da mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) 2022 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %0,2 büyümüştür. 2021 yılı birinci çeyreğine göre ise büyüme oranı %1,9 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Bir önceki çeyreğe göre katma değer sanayi sektöründe %0,9 gerilerken, hizmetler ve inşaat sektörlerinde ise sırasıyla %0,4 ve %0,3 yükselmiştir.

Üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre %0,7 artan hanehalkı tüketim harcamalarında hem dayanıklı hem de dayanıksız mal alımları etkili olmuştur. Hanehalkı konut yatırımları üçüncü çeyrekte %0,9 gerilemiştir. Kamu harcamaları sabit kalırken, kamu ve özel sektör yatırımlarında sırasıyla %1,5 ve %0,3 oranında gerileme görülmüştür.

2022 yılı üçüncü çeyreğinde mal ve hizmet ihracatı %1,9, ithalatı ise %2,2 büyümüş, net ihracatın GSYİH’ye katkısı -0,3 yüzde puan olmuştur. Yurt içi istihdam çeyreklik bazda %0,4, 2021 yılı ilk çeyreğine göre ise %1,9 artmıştır.

Belçika Merkez Bankası tarafından Ekim ayında henüz KDV, sanayi üretim istatistikleri gibi temel veriler yayınlanmadan önce açıklanan 2022 yılı üçüncü çeyrek öncü tahminlerde, Belçika ekonomisinde bir önceki döneme göre %0,1 oranında daralma öngörülürken, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise büyüme oranının %1,6 olması beklenmekteydi.