Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Avustralya’daki Çevrimiçi Tüketim Alışkanlıklarına Yönelik 2022 Yılı Raporu Açıklandı

Çevrimiçi fiyat karşılaştırma hizmeti sunan Savvy’nin gerçekleştirdiği analizler ışığında Avustralyalı tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarına yönelik veriler sunan çok yakın tarihli bir rapor yayınlandı. Statista, KPGM ve Finder gibi platformların verilerinden de faydalanılan raporda hali hazırda 47 milyar doların üzerinde pazar büyüklüğüne sahip çevrimiçi alışveriş endüstrisinin 2022’de %8,9 büyüdüğü kaydedilmiştir.  

Ocak 2020'den bu yana 3 milyon doların üzerinde artış gösteren mesafeli satışlara her ay 5 milyondan fazla hanehalkının katıldığı saptanmış, Avustralyalıların %30’unun sosyal medya aracılığıyla ürün satın aldığı ortaya konmuştur. Bununla birlikte, Avustralyalıların en yüksek harcamayı %23,8 ile ev eşyası ve küçük ev aletlerine yönelik gerçekleştirdiği görülürken bunu çok katlı mağazacılık (%16,3), market – hızlı tüketim maddeleri (%15,3) ile giyimin (%10,9) izlediği tespit edilmiştir.

Yükselen enflasyona rağmen tüketicilerin harcama alışkanlıklarından vazgeçmedikleri görülmektedir. Shopify’ın güncel verilerine göre geçtiğimiz iki hafta boyunca süregiden Black Friday ve Cyber Monday’de 2021’in aynı dönemine göre %17 artış ile Avustralya küresel satışlarda yaklaşık 5 milyar dolar elde etmiştir. Sidney, Perth ve Brisbane ile kıyaslandığında bu indirim döneminde en çok harcamayı Melbourne şehrindeki tüketiciler gerçekleştirirken Birleşik Krallık ve Kanada'nın ardından Avustralya Kasım İndirimleri satışlarında küresel olarak en çok harcama yapan beş ülke arasında yerini almıştır.

Kıtanın temel posta – dağıtım hizmeti sunan kuruluş olan Australia Post yetkilileri ise bu yılki Kasım İndirimleri periyodunun son iki döneme göre daha az kaotik geçtiğini, pandemi dönemindeki talep bir miktar fiziki satışlara kaymış gibi görünmekle birlikte yine de geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 3 gibi mütevazı bir büyüme kaydettiklerini açıklamıştır.