Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

MERCOSUR Üyesi Ülkeler Uruguay'a Diğer Ülkeler ile Ticaret Anlaşması İmzalamaması Konusunda Baskı Yapıyor

Güney Amerika'nın en büyük ekonomileri, Uruguay'ın Mercosur ortaklarının mutabakatı olmadan üçüncü ülkeler ile ticaret anlaşmaları müzakere etme hamlesinin otuz yıllık gümrük birliğini baltalama ve hatta bozma riski taşıdığı konusunda uyardı.

Arjantin Dışişleri Bakanı Santiago Cafiero, 5 Aralık 2022 tarihinde Montevideo'da gerçekleştirilen Mercosur zirvesinde, Uruguay'ın Çin ve diğer ülkelerle kendi anlaşmalarını müzakere etme ve imzalama kararına atıfta bulunarak, tek taraflı görünen ve büyük olasılıkla bir kopuşa yol açabilecek bir yolun izlenmekte olduğunun endişeyle izendiğini belirtti.

Brezilya'nın görev süresi sona eren Dışişleri Bakanı Carlos Franca, üye ülkelerin ikili ticaret anlaşmaları müzakere etmesi durumunda blok için "kaçınılmaz" yasal ve ticari sorunlara işaret etti.

Mercosur'un en küçük ekonomisi olan Paraguay da Uruguay'ın bağımsız ticaret gündemine karşı çıktı. Dışişleri Bakanı Julio Arriola, Paraguay için tek taraflı girişimlerin uygun olmadığını ve bloğun kurucu ilkelerine ve düzenleyici taahhütlerine aykırı olduğunu ifade etti.

Üç ülke, geçen hafta, şu anda 11 ülke tarafından imzalanan Trans-Pasifik Ortaklığı için Kapsamlı ve Aşamalı Anlaşması’na (CP-TPP) katılma girişimi de dahil olmak üzere, ticaret anlaşmalarını tek başına sürdürmeye devam etmesi halinde Uruguay'a karşı açıklanmayan önlemler almakla tehdit etti.

Mercosur'un ticaret anlaşmalarında ayağını kaydırmasından bıkan Uruguay Başkanı Luis Lacalle Pou'nun yönetimi, Çin ile müzakerelere başladı ve Güney Amerika bloğunda kalma sözü verirken CP-TPP'ye katılmak için başvurdu.

Zirvenin ev sahibi Uruguay Dışişleri Bakanı Francisco Bustillo, Mercosur'un daha fazla ticaret anlaşması yaparak ve iç ticaret engellerini azaltarak modernleşmemesi halinde "başarısızlık ve önemsizlik" ile karşı karşıya kalacağını söyledi.

Uzlaşmacı bir yaklaşımla Bustillo, Uruguay'ın bloğu yok etmek değil, modernleştirmek istediğini belirtti.  Uruguay, 2022 yılı Ocak ve Kasım ayları arasında Mercosur ortaklarına toplam ticaretinin yaklaşık yüzde 26'sını oluşturan yaklaşık 3 milyar ABD Doları değerinde mal sevk etti.

Ayrıca, Uruguay Dışişleri Bakanı Francisco Bustillo, Uruguay'ın Mercosur'un sonunu teşvik ettiği şeklinde yorumlanabilecek ülkesinin tek bir eyleminin olmadığını ve olmayacağını ifade etti.

https://www.batimes.com.ar/news/economy/south-american-trade-partners-pile-pressure-on-rebel-uruguay.phtml