Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Çekya'nın Gigafactory Projesi için Yatırımcı Arayışı ve Hidrojenli Otobüslere Yönelik Projeleri

1. Batarya üretimi yapmak üzere Moravya-Silezya bölgesinde kurulması planlanan Gigafactory projesi için Güney Koreli LG şirketi ve Gigafactory'yi Pilsen'deki Lišné'ye tesis etmeyi planlayan Volkswagen&CEZ firmaları ile hükümetin görüşmeleri devam ederken, Çek Bakanlar proje için yatırımcı arayışının sürdüğünü açıklamıştır.

Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Jurecka, Çek Cumhuriyeti'nde bu yatırımı yapmakla ilgilenecek ve bu tür bölgesel ve altyapısal gereksinimlere sahip olmayan diğer yatırımcılar ile ülkenin başka  yerinde gerçekleştirilebilecek benzer projelerin önemsendiğini belirtmiştir. Ayrıca, Moravya-Silezya Bölgesi'nde bir fabrikanın kurulması durumunda, projenin, dezavantajlı bölgelerin desteklenmesi için Adil Dönüşüm Fonu'ndan yararlanmasının mümkün olacağına dikkat çekmiştir.

2. Temiz mobilitenin itici gücü olarak hidrojenli otobüslerin test edilerek yaygınlaştırılmasını hedefleyen bir AB Projesi kapsamında, Most kentinde hidrojen otobüsünün test işletimine başlanmıştır. Gelecek yılın ilk çeyreğinde, Prag ve Brno'da da test sürüşleri başlayacaktır. 

Most'ta Toyota tarafından tasarlanan CaetanoBus, Prag'da Skoda Group'un H'City hidrojen modeli, iki yıl süresince test sürüşleri yapacak olup, Brno'da konuya ilişkin bir proje/ihale hazırlıklarının sürdüğü öğrenilmiştir.