Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Karadağ: CEFTA, AB ile CEFTA-TCT Yeşil Koridorlarını Genişletmeye Devam Ediyor

CEFTA, AB ile CEFTA-TCT Yeşil Koridorlarını Genişletmeye Devam Ediyor

Geleneksel CEFTA Haftası, Cuma günü yapılacak olan "CEFTA: AB Tek Pazarına Doğru Bir Basamak Taşı" merkezi Konferansı ile bu yıl Brüksel'de yapılacak.

Konferansın oturum aralarında Bosna-Hersek, Hırvatistan ve Karadağ gümrük idareleri, Avrupa Birliği ile CEFTA-TCT Yeşil Koridorlarını daha da genişleten bir Mutabakat Zaptı imzalayacak.

CEFTA tarafından yayınlanan bir basın açıklamasına göre, girişimin AB Üye Devletlerine doğru genişletilmesi bu yılın Temmuz ayında Kuzey Makedonya ile Yunanistan arasında elektronik veri alışverişinin kurulmasıyla başladı ve Eylül ayında Arnavutluk, Karadağ ve İtalya arasında Mavi Şeritlerin kurulmasıyla devam etti.

Basın açıklamasında, "Girişim, geçişlerde gümrük prosedürlerinin ve diğer formalitelerin hızlandırılmasını sağlıyor ve SEED+ (System Exchance of Elektronic Data)  sistemi CEFTA Taraflarının ve Avrupa Birliği'nin gümrük idarelerini birbirine bağladığından CEFTA ihracatını kolaylaştırıyor."

CEFTA Sekreterliği Direktörü Emir Djikiç, SEED çözümünün temel faydalarını hatırlattı - esneklik ve malları taşırken formaliteleri azaltmak için onu kullanan gümrük idarelerinin ihtiyaçlarına uyarlanabilirlik.

“Sınır kapılarında bekleme sürelerini azaltmanın, nakliye ve ticareti etkin bir şekilde kolaylaştırmanın ve bekleme sürelerini azaltmanın yanı sıra işletmeler artık AB pazarıyla entegre tedarik zincirlerinden daha iyi yararlanmak için yeni fırsatlar elde ediyor. Bütün bunlar, Batı Balkanlar halkı ve CEFTA bölgesinden AB'ye doğru ticaret akışları için büyük ve kalıcı faydalar” dedi.

 

Kaynak: Karadağ Haber Ajansı (MINA)