Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

İspanya'da Zeytinyağı Krizi

Son haftalarda İspanyol basınında zeytinyağı sektöründeki arz krizine ilişkin çok sayıda haber yayınlanmıştır. Ukrayna savaşıyla birlikte başlayan, kuraklıkla şiddetlenen ve kötü hasatla devam eden zeytinyağı krizi, Ocak ayından bu yana İspanya'da zeytinyağı fiyatlarında % 50 oranında artış kaydedilmesine sebep olmuştur. İspanya'da zeytinyağı sektörü üretim, istihdam, iç tüketim ve ihracatta temel bir yere sahip olduğundan ötürü ülkede ciddi bir kaygı gözlemlenmektedir. 

Lampant zeytinyağı fiyatları şu anda 4,90 €/kg - 5,10 €/kg arasında değişirken, natürel zeytinyağı fiyatları geçen sezonun mahsülü için 5,20-5,25 €/kg ve taze yağ için 5,40-5,70 €/kg arasında değişmektedir. Bu rakamlar, 2019'da kaydedilen 2,5 €/kg zeytinyağı birim fiyatının ve hatta Ocak 2022'de Ukrayna krizinden hemen önce, market raflarında 4 €'nun biraz üzerindeki zeytinyağı fiyatlarının epey üzerindedir. 

İspanya Tarım, Balıkçılık ve Gıda Bakanlığı, 2022/23 sezonu için zeytinyağı üretimini 780.000 ton olarak tahmin etmiştir. Geçtiğimiz yıl bu rakamın 1.5 milyon ton olduğu göz önünde bulundurulduğunda üretimde %50'lik bir azalma öngörülmektedir. 2023 yılı Ocak ve Şubat aylarında hasat dönemi biteceğinden ve distribütörlerin 2021/22 sezonu için satın aldığı rezervler halihazırda tükenmiş olduğu için, içinde bulunulan sezonun arz yetersizliğinden dolayı fiyatlar daha da yükselecektir.