Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Skoda Auto Çin'den Ayrılıyor

Skoda Auto'nun, en büyük pazarlarından biri olan Çin'de pandemi sonrası dönemde kaydedilen satış düşüşleri ve Hindistan pazarında artan satış trendini gözeterek, önümüzdeki yıl Çin piyasasından çekilebileceği açıklanmıştır.

Firmanın yönetim kurulu başkanı Zellmer, 2021'de Skoda için %8 lik pay ile dördüncü en büyük pazar olan Çin piyasasının çok rekabetçi olması nedeniyle, firmanın bu ülkedeki üretim ve/veya satış faaliyetlerini durdurarak, son dönemde Hindistan pazarına daha fazla odaklanabileceğine işaret etmiştir. Geçen yıl firmanın Çin'deki satışları %60 oranında düşerken, 2022 Ocak-Eylül döneminde de 2021'in aynı dönemine göre % 31 daha az otomobil satılmıştır. Buna mukabil, Hindistan'daki satışlar aynı dönemde ikiye katlanmıştır. 

Bazı analistler, Skoda'nın kararının, firmanın küresel rekabette tatmin edici bir şekilde ayakta kalamadığının ve trendleri yakalayamadığının bir işareti olduğunu belirtmektedir. Öte yandan, Skoda'nın bir parçası olduğu Volkswagen Grubu'ndan henüz konuya dair bir açıklama yapılmamıştır.