Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Kırgızistan, Hava Kirliliğini Önlemek İçin BM'ye 6,7 Milyar Dolarlık Destek Başvurusunda Bulundu

Doğal Kaynaklar, Ekoloji ve Teknik Denetim Bakanlığı, sis sorununu çözmek için BM'den 6 milyar 700 milyon dolarlık hibe istiyor. Bu, Bakan Dinara Kutmanova tarafından tarım politikası, su kaynakları, ekoloji ve bölgesel kalkınma meclis komitesi toplantısında ifade edildi.

Bakan, milletvekillerine Bişkek'te hava kirliliğini azaltmak için hangi önlemlerin alındığını anlattı. Bunlardan biri 23 kazan dairesinin kömürden gaza devri olacak.

“Alternatif enerji kaynaklarının daha geniş bir şekilde tanıtılmasına ihtiyacımız var (ısı pompaları, bir Kanada kuyusu ve ek bir hibrit ısıtma biçiminin aktif kullanımı - evlerde güneş panelleri). Bu alanlarda projeler geliştirildi. Dinara Kutmanova, "6 milyar 700 milyon dolarlık hibe desteği için başvurduk" dedi.

Kutmanova, başvurunun Yeşil İklim Fonu'nda değerlendirilmesinin üç yıl olduğunu kaydetti. Ancak, Bakana göre sorun muhtemelen daha erken çözülebilir.

Bişkek'in düzenli olarak dünyadaki havası en kirli şehirler listesinin başında yer aldığı belirtilmelidir. Aralık ayının başından bu yana, bu tür en az iki vaka kaydedildi.

 

Kaynak: https://economist.kg/novosti/2022/12/12/kyrgyzstan-prosit-u-oon-6-7-mlrd-na-borbu-so-smogom/