Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

AB ile Macaristan AB fonu konusunda anlaşmaya vardı

Avrupa Birliği Konseyi'nin Çek Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı Pazartesi gecesi, üye devletlerin büyükelçileri toplantısında (COREPER) Macaristan ile AB arasında Macaristan'ın Ukrayna'ya 18 milyar Euro'luk yardım kararı ve AB içinde küresel asgari kurumlar vergisi uygulamasına yönelik vetosunu kaldırması üzerine, bir anlaşmaya varıldığını duyurdu. Çekya Cumhurbaşkanlığının resmi Twitter sayfasından paylaşımda aşağıdaki ifadelere yer verildi:

AB Büyükelçileri, Ukrayna'ya destek için 18 milyar Euro'luk paketi, AB içindeki büyük şirketler için yüzde 15 küresel kurumlar vergisi, Macaristan'ın RPP fonunun (COVID-sonrası kurtarma fonu) onaylanması ve koşulluluk konusunda bir anlaşmayı prensipte kabul ettiler. Anlaşmanın yazılı prosedürle onaylanacağı bildirilmiştir.

Öte yandan,anlaşmaya göre Macaristan'ın, AB'nin RPP fonlarından 5,8 milyar Euro alacağı, ancak şartlılık prosedürüne ilişkin anlaşmanın ne anlama geldiğinin ayrıntılı olarak açıklanmadığı yönünde haberler bulunmaktadır. Söz konusu fon, 2026'ya kadar altyapı yatırımları dahil çeşitli projelerde kullanılabilecektir.  Ancak Budapeşte yönetiminin, koşulluluk mekanizması ve kurtarma planı kapsamındaki bu fonu alabilmesi için Avrupa Komisyonu tarafından belirlenen 27 kriteri tamamlaması gerekeceği belirtilmektedir. Bunlar arasında yargı bağımsızlığını güçlendirmeye yönelik reformlar, AB fonlarının denetlenmesi ve raporlanmasına ilişkin yeni kurallar, yeni bağımsız yolsuzlukla mücadele organlarının oluşturulması ve çıkar çatışmalarını ortadan kaldıracak daha güçlü kurallar yer almaktadır.

Anlaşmaya göre, Macaristan küresel asgari kurumlar vergisinden muaf tutulacaktır. Sonuç olarak, Macaristan'daki hiçbir şirketin mevcut miktardan daha fazla vergi ödemesi gerekmeyecektir.

Macaristan'a yönelik 5,8 milyar Euro'luk yardım paketi, hukukun üstünlüğü ile ilgili endişeler nedeniyle AB tarafından 1 buçuk seneden fazladır  bekletilmekteydi. 

Ayrıca son olarak, daha önce komisyon tarafından dondurulması önerilen uyum paketinin 7,5 milyar Euro'dan 6,3 milyar Euro'ya indirilmesi ve şimdilik bu kısmın dondurulması kararına varılmıştır. Macaristan'ın 2021-2027 dönemi için toplam uyum fonu miktarı 22,5 milyar Euro'dur.

Kaynaklar:

https://dailynewshungary.com/eu-hungary-megadeal-closed-brussels-to-unlock-eur-billions-for-hungary/

https://www.ft.com/content/b4c40932-163a-485a-8fff-4ad35d0d1a82

https://www.euronews.com/my-europe/2022/12/13/hungary-lifts-vetoes-on-ukraine-aid-and-corporate-tax-to-lower-frozen-eu-funds