Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Özbekistan-Türkiye: İlk Yük Treni Yeni Transit Koridoru Üzerinden Varış Noktasına Ulaştı

3 Aralık'ta Türkiye'den Özbekistan'a giden ilk yük treni Taşkent'e ulaştı. Karşılama törenine JSC "Özbekistan Demir Yolları" Yönetim Kurulu Başkanı H.N. Khasilov, Türkiye Cumhuriyeti'nin Özbekistan Büyükelçisi Olgan Bekar ve Türkiye Demiryolları yetkilileri katıldı.

Bu yıl Kasım ayında Semerkant şehrinde düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Zirvesi çerçevesinde yeni ulaşım transit koridorlarının oluşturulması ve geliştirilmesi konusunda mutabakata varıldığını hatırlayalım. Bu anlaşma sonucunda bugün 40 vagonluk ilk yük treni Türkiye İzmir'in "Gümrüh" istasyonundan Taşkent'e ulaştı.

Bu trenin "Türkiye - İran - Türkmenistan - Özbekistan" güzergahındaki ilk yük treni olması dikkate değer. Şu anda bu güzergahta 250'den fazla vagonun gelmesi planlanıyor.

Bu güzergâhın büyük gelişme potansiyeline sahip olduğunu ve Özbek mallarının uluslararası trafikte taşınması için ek bir güzergâh olduğunu ve yerli girişimciler için Özbekistan'dan Türkiye'ye ihracat mallarını göndermenin yanı sıra  ithal mallar teslimatının da en hızlı ve en uygun yolu olduğunu belirtmek gerekir.

Elbette devletimizin attığı tüm bu adımlar ve tedbirler, bölgedeki mevcut ulaşım ve iletişim ağlarının ve altyapısının etkin bir şekilde kullanılmasını mümkün kılacağı gibi, dış ticaret mallarının ana dünya ve bölgesel pazarlara taşınmasının zaman ve finansal maliyetlerini önemli ölçüde azaltacaktır. (Uzdaily.uz)