Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Zenginleşen Vietnamlıların Yeni İlgi Odağı: Yatlar

Vietnamın zenginleri için en yeni oyuncaklar olarak son yıllarda yatlar ön plana çıkmaya başlamaktadır.

HCMC Ulaştırma Departmanına göre resmi olarak kaydı yapılmış 63 yat ve yüksek hızlı yolcu teknesinden 50'den fazlası özel şahıslara kayıtlıdır.

Bir departman yetkilisi yaptığı açıklamada şunları belirtmektedir "Son iki yılda kırk yeni deniz aracı tescillendi. İnsanların tekne sahibi olma, işe gidip gelme ve tekneyle seyahat etme isteklerinin arttığı görülüyor." 

Üç yıl önce ülkede ithal yat satan sadece üç dört firma varken şimdi 15'ten fazla firmanın bu işle iştigal ettiği görülmektedir.

Yat şirketi Vietyacht'ın iletişim direktörü Hoang Duc, Vietnam'da eskiden sadece iki veya üç kullanılmış yat olduğunu, ancak 2015'te ithal edilen ilk yeni yatın, Covid salgınından sonra zirveye ulaşan bir satın alma telaşına yol açtığını söylüyor. Duc, "Bu yıl siparişler %50'den fazla arttı. Bazı müşteriler 2025'e veya daha sonrasına kadar yatlarını teslim alamayacak." dedi.

Gayrimenkul danışmanı Knight Frank'ın Mart ayında yayınlanan 16. Servet Raporu'na göre, Vietnam'da geçen yıl 1.234 süper zengin (30 milyon dolar veya daha fazla değere sahip) ve 72.135 dolar milyoneri vardır.

Yeni bir yatın maliyeti genellikle 500.000 dolardan başlamakta olup, ancak bir yatla neredeyse aynı donanıma sahip olan ve 100.000-500.000 ABD dolarına mal olan bazı üst düzey eğlence amaçlı balıkçı tekneleri de Vietnamlı tüketiciler arasında oldukça popülerdir.

Vietyacht'ın satış müdür yardımcısı Nguyen Hoang Minh, şirketinin dünyanın en tanınmış yat üreticileri Jeanneau, Prestige, Foutaine Pajot, Riva, Ferretti ve Pershing tarafından yapılan tekneleri sattığını ve satışların her yıl %30 arttığını söylüyor. 

Vietnam'da en popüler olan marka Jeanneau olup özellikle de Merry Fisher versiyonları tercih edilmektedir. Vietyacht'ın dağıtımını yaptığı modellerin çoğunun fiyatları 2 milyar VND'den (yaklaşık 100 bin USD) başlamaktadır.

Kaynak: https://e.vnexpress.net/news/trend/yachts-the-latest-toys-for-affluent-vietnamese-4532740.html