Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

İran’da Üreticilere Petrokimyasalların Temininde Yaşanan Aksaklıklar

Son dönemlerde üreticiler tarafından polistren, ayakkabı, elbise, ambalaj ve ev eşyaları sektöründe girdi olarak kullanılan bazı hammaddelerin tedarikinde sorunlar yaşandığına ilişkin şikayetler dile getirilmektedir.

Polistrenin metrekare fiyatının Eylül ayında 700 bin Riyal iken son dönemde 5 milyon Riyale yükseldiği ve bu durumunun ev fiyatlarını da etkileyeceği aktarılmıştır.

Bu kapsamda İran Polimer Sanayisi Birliği Yönetim Kurulu Başkanının Ağustos ayında yapmış olduğu açıklamada bu sorunun petrokimya sektörünün aç gözlülüğünden kaynaklandığını iddia etmiştir.  Bu kapsamda, petrokimya üreticilerinin tadilat gibi farklı nedenlerle fabrika faaliyetlerini durdurarak arzı bilinçli olarak azalttıkları belirtilmiştir.

İran Sanayi, Maden ve Ticaret Evi Genel Sekreterliği ise sorunun Pars Petrokimya fabrikasının kapanmasından kaynaklı olduğunu açıklamıştır.

Ayakkabı üreticileri tarafından yapılan açıklamada ise petrokimya üreticilerinin iç piyasaya hammadde temini yerine ihracata ağırlık verdikleri ve bu durumun kendilerini zora soktuğu belirtilmiştir.

Haberde bu sorunun sadece son döneme has bir durum olmadığı 2020 yılının yaz döneminde pet şişelerin üretiminde de benzer problemlerin görüldüğü ifade edilmiştir.

Kaynak: İSNA Haber Ajansı, 5 Aralık 2022, isna.ir/xdMT3z