Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Avrupa Komisyonu Polonya İyileştirme Finansmanına İlişkin Operasyonel Düzenlemeleri İmzaladı

Avrupa Komisyonu'nun bir operasyonel düzenlemeler belgesini imzalamasının ardından Polonya'nın milyarlarca avroluk salgın sonrası kurtarma finansmanına erişim şansı arttı.

Fon ve Bölge Politikasından Sorumlu Bakan Grzegorz Puda Pazartesi günü PAP'ye anlaşmaların imzalandığını ve hükümetin ilk ödeme başvurusunu hazırladığını söyledi.

Brüksel’den alınan kaynağa gore AK Komisyon Üyeleri, Polonya'nın yargı sisteminde şu anda Brüksel tarafından hukukun üstünlüğüne tehdit olarak görülen yasama değişiklik taslaklarını onayladı.

AB kaynakları "Polonya ile müzakerelerden sorumlu AK komiserlerinin Salı günü ülkenin Yüksek Mahkemesiyle ilgili bir yasa değişikliği taslağını onayladıkları ve bunun Ulusal İyileşme Programıyla bağlantılı sözde kilometre taşlarında yer alan gereklilikleri karşıladığını düşündükleri söyleniyor." Bilgisini iletti.  AK'nin Polonya için koyduğu koşullardan biri, Polonya Yüksek Mahkemesi'ndeki yargıçlar için bir disiplin dairesinin tasfiyesiydi. Mayıs ayında Polonya, paneli kaldıran yeni bir yasa çıkardı, ancak Temmuz ayında Yüksek Mahkemede, hakimlerin cumhurbaşkanı tarafından atandığı Mesleki Sorumluluk Odası adlı yeni bir organ kuruldu. Yeni dairenin hukukun üstünlüğü kilometre taşlarını karşılayıp karşılamadığına dair şüpheler son zamanlarda AK'nin bazı temsilcileri tarafından dile getirildi. Brüksel, orijinal disiplin kurulu tarafından yargı görevinden alınan yargıçların görevlerine iade edilmesi de dahil olmak üzere daha fazla adım atılmasını istiyor. AK ayrıca, yeni meclisin Mayıs ayında tasfiye edilen kuruma benzer şekilde "siyasi olarak kontrol edilen" başka bir kurum olabileceğinden de endişe duyuyor.