Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Yunanistan ile Mısır’ın Denizaltı Telekomünikasyon Ağı Anlaşması

Yunanistan ve Mısır, iki ülkeyi deniz altından birbirine bağlayacak bir denizaltı telekomünikasyon kablo ağı inşa etmek üzere anlaşmışlardır.

Mısır İletişim ve Bilgi Teknolojisi Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada; anlaşmanın Mısır’ın telekomünikasyon hizmetleri ve denizaltı kablo işletmecisi Telecom Egypt ile Yunanistan’ın telekomünikasyon ağı kurucusu Grid Telecom (ADMHE) arasında, Mısırlı telekomünikasyon işletmecisinin Yunanistan üzerinden doğu geçidi sağlayarak Avrupa’ya giriş noktalarını artırma stratejisi doğrultusunda imzalandığı ifade edilmiştir.  

Bildirildiği üzere, yeni denizaltı kablo sistemi Mısır ile Avrupa arasındaki en kısa Akdeniz telekomünikasyon güzergahı olacak şekilde Mısır’ın Said Limanı ile Yunanistan’ın Girit adasını birbirine bağlayacaktır. Denizaltı kablo sistemi ayrıca Girit'i İtalya'da Cenova ve Fransa'da Marsilya ile bağlayarak Afrika kıyılarındaki ülkelerin çoğunu Avrupa'ya bağlamış olacaktır. Afrika kablo sisteminin 2024 yılında tamamlanması ve toplam uzunluğunun 45 bin km'nin üzerinde olması beklenmektedir.

Mısır İletişim ve Bilgi Teknolojisi Bakanlığının duyurusunda anlaşmanın doğu ve batıyı birbirine bağlayan uluslararası telekomünikasyon merkezi olarak Mısır’ın stratejik konumunu güçlendireceği ifade edilmiştir.    

Yunan Grid Telecom Başkanı tarafından yapılan açıklamaya göre ise; Afrika'dan Girit'e uzanan kablonun kollara ayrılmasıyla Yunanistan, dünyanın en büyük denizaltı fiber optik kablo sisteminin bağlantı noktası haline gelmekte ve Avrupa'yı, Afrika ve Asya'ya bağlayan kritik bir telekomünikasyon merkezi olarak öne çıkmaktadır.