Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Danimarka'da Yeni Hükümet Kuruldu

Danimarka’da 1 Kasım 2022'de yapılan erken seçimler sonrasında yeni hükümeti kurma çalışmaları 14 Aralık 2022 tarihinde sonuçlanmış, mevcut Başbakan Mette Frederiksen’in (Sosyal Demokrat) Başbakanlığında, Sosyal Demokrat (SD), Liberal (LP) ve Ilımlılar (M) partilerinin dahil olduğu bir çoğunluk koalisyon hükümeti kurulmuştur. Yeni hükümet üyeleri 15 Aralık 2022 tarihinde Kraliçeye takdim edilmiş olup, aynı gün öğleden sonra yapılan devir teslimlerle görevlerine başlamışlardır. 23 üyeli hükümette, SD'den Başbakan Frederiksen'in yanısıra 10 Bakan, LP'den parti lideri Ellemann-Jensen ile birlikte 7 Bakan, M'den ise parti lideri Rasmussen ile birlikte 5 Bakan yer almaktadır. Sosyal Demokrat Parti'den 10 Bakanın tümü bir önceki hükümette de yer alan isimlerdir. Bir önceki hükümette (Dış Ticaret konularından da sorumlu) Dışişleri Bakanı olan ve 1 Kasım'daki seçimlerde Milletvekili seçilmek için yeterli oy alamayan Jeppe Kofod ise kabine dışında kalmıştır. 

Azınlık hükümetlerinin yaygın olduğu Danimarka’da son çoğunluk hükümeti 1994’de; sağ ve sol partiler arasında son koalisyon hükümeti ise 1977-1978 döneminde kurulmuştur. Bu açıdan yeni hükümetin yapısı Danimarka siyasetinde istisnai bir nitelik taşımaktadır.

Buna göre, yeni hükümette yer alan ve Bakanlığımızla ilgili Bakanların listesi aşağıda yer almaktadır. 

- Başbakan Mette Frederiksen (SD)

- Dış Ticaret konuları için Dışişleri Bakanı Lars Løkke Rasmussen (M - Ilımlılar Partisi Lideri/Eski Başbakan)

- İç Ticaret konuları için Sanayi, İş ve Finans Bakanı Bakanı Morten Bødskov (SD)

- Gümrük konuları için Vergi Bakanı Jeppe Bruus (SD)

(https://www.thedanishparliament.dk/en/members/the-government)

Dışişleri Bakanlığına atanan eski Başbakan ve Ilımlılar Partisi lideri Lars Løkke Rasmussen, 2009-2011 ve 2015-2019 yılları arasında iki dönem Başbakanlık, 2001-2007 yılları arasında İçişleri ve Sağlık Bakanlığı, 2007-2009 yılları arasında Maliye Bakanlığı yapmıştır. 2009’da üstlendiği Liberal Parti Başkanlığından 2019’da ayrılmış, geçen Haziran ayında da başkanlığını yürüttüğü Ilımlılar Partisi'ni kurmuştur. 1994’den bu yana parlamento üyesidir. Başbakanlığı döneminde Aralık 2016’da ülkemize yaptığı çalışma ziyareti, iki ülke arasındaki son üst düzey ikili ziyaret olmuştur.

Hükümetin ekonomi politikası vaadleri bağlamında ilerleyen süreçte gelir vergisinde çalışanlar lehine düzenleme yapılması ve istihdam artırıcı eylemlere öncelik verilmesi beklenlenmekte olup, bunun sonucu olarak Danimarka'da tüketici talebinin artış göstermesi ve ithalatın artması olası görünmektedir.