Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

İspanya Dünyanın İlk Yenilenebilir Hidrojen Merkezi Olmak İçin Harekete Geçti

İspanyol hükümeti, yeni enerji altyapısı için Avrupa Birliği fonu elde etmek amacıyla ortak çıkar projeleri (PCI) için önerilerini geçtiğimiz hafta Brüksel'e sundu. 

Buna göre,  İspanya'da iki ana rota öngörülmektedir: biri güney ve kuzeyi (Huelva'dan Gijón'a), diğeri Akdeniz'i (Cartagena ve Barselona) ve Cantabria Denizi'ni (Gijón) birbirine bağlamaktadır. Her iki rota da İspanyol hükümetinin ülkeyi bu alanda bir dünya gücüne dönüştürmek için önerdiği yeni merkezin odak noktası olacak Gijón'da birleşmektedir. Yeniden gazlaştırma tesisleri olan limanlar zaten tüm lokasyonlarda mevcuttur. Güneş enerjisinin büyük potansiyeli nedeniyle yenilenebilir hidrojenin çoğu güneyde üretilecek olsa da, İspanyol hükümeti, Avrupa çıkışına daha yakın olan Cantabria ve Bask Bölgesi'ndeki olası depolama tesislerini araştırmak için Brüksel'den fon talep edecektir.  

Avrupa Birliği'nin H2Med olarak bilinen ilk yenilenebilir hidrojen koridoru Perşembe günü AB yetkililerine sunuldu. İspanya, Portekiz ve Fransa hükümetleri tarafından desteklenen H2Med, biri Celorico da Beira (Portekiz) ile Zamora (İspanya), diğeri Barselona (İspanya) ile Marsilya (Fransa) arasında su altında olmak üzere iki sınır ötesi altyapıyı içermektedir.  Her ikisi de İspanya tarafında Enagás, Portekiz tarafında REN ve Fransa tarafında GRTgaz ve Terega olmak üzere anılan ülkelerin gaz sistemlerinin ilgili taşıyıcıları ve yöneticileri tarafından desteklenmektedir. İspanya, Fransa ve Portekiz'in ortak çıkarları olan projeler için çağrıda bulunduğu sunum, maliyetin %50'sine kadar olan kısmının finansmanı için AB fonlarını çekmeyi amaçlamaktadır.

İspanya ayrıca PCI'ye, iki ara bağlantı sayesinde ana hidrojen üretim merkezlerini iç talep ve Avrupa'nın geri kalanından gelen talep ile birleştirecek olan yeşil hidrojen omurga ağının iki ayağını sundu. Birinci ayak Kantabria Denizi, kuzeydoğu ve Akdeniz kıyıları boyunca uzanırken, diğeri ülkenin batısı ve güneyi boyunca uzanacak. İspanya Ekolojik Dönüşüm ve Demografik Mücadele Bakanlığı’na göre, projenin uygulanması İspanya'yı dünyanın ilk yenilenebilir hidrojen merkezi haline getirecek.