Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

BEAC Yeni Banknotları Piyasaya Sürdü

Orta Afrika Merkez Bankası BEAC 15 Aralık'ta CEMAC bölgesinde “2020 tipi” yeni banknotları piyasaya sürdüğünü duyurdu. Yeni seri, CFA500, CFA2.000, CFA5.000 ve CFA10.000 banknotlarını içerecek. 

14 Aralık 2022 tarihinde Kamerun'da düzenlenen basın konferasında konuşan BEAC'ın 1. Ulusal Direktör Yardımcısı Emmanuel ASAFOR, kopyalanması oldukça güç olan bu yeni banknotlarla sahteciliğin bir adım daha ötesine geçmeyi amaçladıklarını ifade etti. Banka çalışanlarının ve mali müşavirlerin 2020 model banknotların tasdiği konusunda eğitildikleri, 15 Aralık 2022'den itibaren bu banknotların BEAC ülkerinde artık tamamen dolaşımda olacağı ifade edilmiştir.

22 Kasım 2022'de Çad'ın başkenti Ndjamena'da BEAC'ın ellinci yıldönümünü oturumunda konuşan BEAC Genel İdarecisi Sayın Abbas Mahamat Tolli, bu yeni banknot serisini "daha kompakt, daha modern ve daha güvenli" olarak tanıttı. Çıplak gözle görülemeyen çok sayıda güvenlik özelliğiyle donatılmış olan bu yeni banknotların, dokunsal çizgiler sayesinde görme engelliler tarafından da tanınabilme özelliğine sahip olduğunu ifade etti.

Yeni banknotların piyasaya sürülmesine rağmen, BEAC yetkilileri CEMAC'ın 2002 serisi banknotları da kullanmaya devam edeceğini ifade etti. Orta Afrika Parasal Birliği (UMAC) Bakanlar Komitesi'nin 7 Kasım 2022'de video konferansla yaptığı toplantıda aldığı bir karara göre, 2002 serisi banknotların BEAC gişelerine iade edildikçe "kademeli olarak" tedavülden kaldırılmaya çalışılacağı ifade edildi. Ancak tam olarak eski paraların tedavülden kaldırılma tarihi bilinmemekte olup, sürecin en az 10 yıl kadar sürebileceği belirtilmiştir.