Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Novorossisk Limanı düşük kükürtlü petrol ihracatı terminal kapasitesini 40 milyon tona yükseltti

Novorossisk Limanı ihracat kapasitesini arttırmaktadır. Transneft şirketi, 2022 yılında düşük kükürtlü petrol ihracatını 40 milyon tona yükseltmiş olup ihracatın 52 milyon tona kadar arttırılması konusunda çalışmalar yapmaktadır.

Transneft şirketi Başkanı Nikolay TOKAREV, Novorossisk limanının kapasitesini genişletmek için çok büyük ve ciddi bir projenin hayata geçirildiğini ve bu yıl düşük kükürtlü petrol ihracat kapasitesinin 40 milyon tona çıkarıldığını açıklamıştır. Gerçekleştirilen projenin ikinci aşaması olarak Novorossisk limanı üzerinden petrol ihracat hacminin 52 milyon tona çıkarılması planlanmaktadır.

Hazar Boru Hattı Konsorsiyumu (KTK) şirketi tarafından yayımlanan bilgilere göre, KTK, 2022 yılının başından 15 Kasım tarihine kadar Novorossisk yakınlarındaki deniz terminalinden yapılan petrol sevkiyatlarını %4 azaltarak 49,8 milyon tona düşürmüştür. Rosmorreçflot Kurumu’ndan (Rusya Deniz ve Nehir Filosu Ajansı) alınan bilgilere göre, Azak-Karadeniz limanlarının yük aktarma kapasitesi %1,9 artış göstererek 238,3 milyon tona ulaşmıştır. Kuru yük %4,8 artışla 109,3 milyon ton, dökme yük %0,4 azalması ile 129 milyon ton olarak kaydedilmiştir.