Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Yunanistan'ın Altın Vize Çerçevesi Niçin Değişiyor

Yunanistan Kalkınma ve Yatırımlar Bakanı Adonis Georgiadis meclis genel kurulunda Yunanistan'ın 250 bin Avro yatırım karşılığında yatırımcılara beş yıl oturma izni temin edilen Altın Vize uygulamasına ilişkin değerlendirmelerde bulunmuştur.

Bakan Georgiadis, konuya ilişkin olarak "2014 yılından beri uygulanmakta olan söz konusu program Yunan ekonomisine yaklaşık 3 milyar Avroluk yatırım çekmiştir. Buna karşın, son yıllarda inşaat maliyetlerinde ve gayrimenkul satış ve kira fiyatlarında çok büyük artışlar yaşanmaktadır. Maliyetlerdeki artışların yanı sıra Yunan ekonomisinin iyileşmesi ve altın vizenin cazibesi bir araya geldiğinde, özellikle Atina ve Selanik merkezinden başlayarak kira fiyatlarında çok büyük artışlar yaşanmaktadır. Bu süreçte Airbnb uygulamasının da mutlaka rolü olmuştur. Hükümetimiz, bu bölgelerde mülk fiyatları ve kiraları üzerindeki baskıyı azaltmak için Altın Vize limitini 500 bin Avro'ya yükseltmeye karar vermiştir." ifadelerini kullanmıştır.

Bu ani ve büyük bir değişikliğe uyum için belli koşulları sağlayan yatırımcılara hareket alanı sunulacağını belirten Bakan Georgiadis, "gereken ödemenin bir kısmını 2022 yılı sonuna kadar yapmak suretiyle altın vizesi ile mülkünü eski fiyattan edinmek için anlaşma imzalamış olan yatırımcılara 30 Nisan 2023 tarihine kadar ek süre tanınacağını" da sözlerine eklemiştir.