Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Kırgız Bakanlar Kurulu Petrol Ürünlerinin Demiryolu İle İhracatına Getirilen Yasağı Kaldırdı

2021'de yürürlüğe konulan Kırgızistan'dan petrol ürünlerinin demiryolu ile ihracatına ilişkin yasağı kaldırıldı. Kırgız Cumhuriyeti Hükümeti'nin “Avrasya Ekonomik Birliği gümrük bölgesi dışında Kırgız Cumhuriyeti'nden petrol ve petrol ürünleri ihracatına geçici bir yasak getirilmesine ilişkin Kararnamesi”nde ilgili değişiklik yapıldı. ”.

Güncel duruma göre, Kırgızistan'dan genel olarak petrol ve petrol ürünlerinin karayoluyla ihraç edilmesi yasağı devam etmektedir. Akaryakıtın yanı sıra rafine edilmiş petrol ürünlerinin demiryolu ile ihracatına artık izin verilmektedir. 

Aracın yakıt deposubda ve ayrı bir kapta bulunan ve hacmi 20 litreyi geçmeyen otomotiv yakıtını tüm bireylerin kişisel kullanım için ihraç etmesine de izin verilmektedir.

Petrol ve petrol ürünleri ihracatı yasağı tamamen sona ermemekte, ancak, düzenlemeye göre yasağın kalkmasına ilişkin iki koşul belirtilmektedir: "iç pazar doyana kadar" ve "Avrasya Ekonomik Birliği'nin petrol ve petrol ürünleri için ortak pazarlar oluşana kadar."

 

Kaynak:https://economist.kg/novosti/2022/12/21/kabmin-snyal-zapret-na-eksport-nefteproduktov-po-zheleznoj-doroge/

            https://www.gov.kg/ky/npa/s/4277