Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Polonya Kara Yolları Programını Açıkladı

Polonya Hükümeti, geçtiğimiz hafta “2030 Yılına Kadar Karayolu Yapım Programı”nı açıklamıştır.  Polonya tarihindeki en kapsamlı otoyol ve  karayolu ulusal programı olarak değerlendirilen stratejiye yaklaşık 63 milyar Euro değerinde bir finansman temin edilmesi beklenmektedir.

2033 yılına kadar tamamlanması beklenen Program kapsamında toplam 2.500 km yol yapımı planlanmaktadır. Bu kapsamda, doğu ve batı arasında önemli bir geçiş güzergahı konumunda olan S10, Polonya'nın kuzeyinden Silezya eyaletine giden S11 ve S5 Grudziądz – Ostróda programa dahil edilmiştir.

Bunun yanı sıra, Program,  Szczecin Batı Bypass’ın inşasını ve Lodz- Varşova arasındaki A2, Krzyżowa – Wrocław arasındaki A4 ve Wrocław - Tarnów'a uzatılmasını kapsamaktadır.

63 milyar Euro tutarındaki bütçenin AB’den tahsis edilecek ilave Fonlarla ile desteklenmesi öngörülmektedir. Doğu-Kuzey hattındaki Białystok'tan Suwałki yakınlarındaki Raczki kavşağına kadar olan S8 otoyolu için isen ayrı bir program kapsamında destekleneceği  açıklanmıştır.

Başbakan Mateusz Morawiecki, söz konusu program kapsamında yapılacak yatırımlarla Polonya’nın altyapısının kapsamlı olarak geliştirileceği ve 5 veya 10 yıl içinde Polonya’nın, Avrupa'nın en iyi bağlantılı ülkelerinden biri olacağını açıklamıştır.