Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Moldova’nın Bilişim Hizmetleri İhracatı Artmaya Devam Etmektedir

Moldova’nın bilişim hizmetleri ihracatı son on yılda yaklaşık on kat büyümüştür. Böylelikle, Moldova Merkez Bankası’nın verilerine göre, 2021 yılında yaklaşık 35 milyon ABD doları seviyesinde olan bilişim hizmetleri ihracatı, 2021 yılında toplam hizmet ihracatında % 21,6’lık payla 353,4 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir.

Bilişim hizmetleri ihracatındaki olumlu gelişmeler; Moldova devletinin sektördeki işletmeleri sağladığı mali teşvik ve kolaylıklar ve tabii ki küresel ve bölgesel eğilimlerin sonucu başta Batı ülkelerine artan ihracattan kaynaklanmıştır.

Bu kapsamda, 2020 yılına göre ihracat; ABD’ye 23,37milyon dolar, Romanya’ya – 12,08 milyon dolar, Büyük Britanya’ya – 10,78 milyon dolar ve Belçika’ya  - 8,2 milyon dolar artış göstermiştir.

Moldova Merkez Bankası’nın verilerine göre, Moldova’nın bilişim hizmetleri ihracatında en önemli ülkeler; 86,77 milyon dolar ve % 24,5 payla Amerika Birleşik Devletleri ile 66,8 milyon dolar ve % 18,9 payla Büyük Britanya olmuş; önde yer alan diğer ülkeler arasında ayrıca Romanya, Belçika, Almanya, İsviçre, Hollanda, İtalya, Kıbrıs ve Britanya Virjin Adaları yer almıştır.

Diğer taraftan, 2021 yılında 61 milyon dolara çıkan bilişim hizmetleri ihracatının da artış gösterdiği görülmektedir.

Kaynak: Moldova Merkez Bankası