Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Rusya Federasyonu GSYH Büyümesi

Rusya Federal İstatistik Kurumu (Rosstat) tarafından açıklanan verilere göre, Rusya ekonomisi 2022 yılının üçüncü çeyreğine nazaran %3,7 küçülmüş olup, bu oran Merkez Bankası’nın %4 olan tahmininin altında tezahür etmiştir. Rusya tarafından Ukrayna’ya yönelik olarak 24 Şubat 2022 tarihinde başlatılan askeri operasyonu müteakip tatbik edilmeye başlanan ekonomik yaptırımların iktisadi faaliyet üzerindeki menfi etkisi devam ederken, büyüme oranında yaşanan daralmanın hız kestiği görülmektedir. Nitekim 2022 yılının ikinci çeyreğinde yıllık daralma %4,1 olarak gerçekleşmişti.

Milli gelir büyümesinin önemli bileşenlerinden olan imalat sanayi üçüncü çeyrekte %2,4 oranında daralırken (ikinci çeyrek %-4), toptan ve perakende ticaretindeki daralmanın şiddetlendiği müşahede edilmektedir (üçüncü çeyrek %-19,7, ikinci çeyrek %-14,1). Mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri %5,5 küçülmüş olup, inşaat sektörü %6,6 oranında büyüme kaydetmiştir. Madencilik sektörü %0,8 gibi ılımlı bir düşüş yaşamıştır.

Merkez Bankası’nın yılsonu küçülme tahmini %3-3,5 olarak gerçekleşirken, İktisadi Kalkınma Bakanlığı 2022 yılının tümü için %2,9 daralma öngörmektedir.