Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Avustralya-Hindistan Ekonomik İşbirliği ve Ticaret Anlaşması Yürürlüğe Girdi

Avustralya-Hindistan Ekonomik İşbirliği ve Ticaret Anlaşması (Australia-India Economic Cooperation And Trade Agreement-ECTA) 29 Aralık 2022 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Müzakerelerine 2011 yılında başlanan Anlaşma ile, taraflar arasında gümrük vergilerinde önemli düzeyde tavizler uygulanmaya başlanmıştır.

Bu çerçevede, Hindistan'ın Avustralya'dan ithalatında ilk aşamada ürünlerin %85'inde gümrük vergileri sıfırlanmıştır. Söz konusu ürünler arasında, Avustralya'nın en önemli ihracat kalemlerinden olan yün, canlı hayvan, arpa, yulaf gibi ürünler yer almaktadır. Bunun yanında, fıstık, avokado, meyveler ve deniz ürünlerinin yer aldığı %5'lik ürün grubunda gümrük vergilerinde ise, 6 yıl içinde sıfırlanmak üzere, indirime gidilmiştir.

Buna karşılık, Avustralya'nın Hindistan'dan ithalatında, %5 düzeyinde gümrük vergisine tabi olan tekstil, deri, mobilya, mücevherat ve makina sektörlerinin içinde yer aldığı birçok sektörde gümrük vergileri kaldırılmıştır.

Bunun yanında, Anlaşma kapsamında Hindistan'da 85'in üzerinde hizmet ve alt hizmet sektöründe Avustralya hizmet sektörleri kısmi veya tam muafiyet hakkı kazanmıştır. 31 adet hizmet ve alt hizmet sektöründe ise Hindistan Avustralya'ya "en iyi muamale" imkanı tanımıştır.

Ayrıca, Anlaşma çerçevesinde Avustralya Hindistan'dan eğitim amaçlı gelen öğrencilere eğitim sonrasında ülkede çalışma imkanlarının teşviki için özel bir program uygulayacaktır.

ECTA'nın ilerleyen süreçte taraflar arasında dijital ticaret, kamu alımları gibi alanları kapsayacak şekilde Kapsamlı Ekonomik İşbirliği Anlaşmasına genişletilmesi amaçlanmaktadır.

Anlaşmaya ilişkin Avustralya Ticaret ve Turizm Bakanlığı sitesinde yer alan açıklamaya, https://www.trademinister.gov.au/minister/don-farrell/media-release/trade-deal-unlocks-access-india adresinden erişilmesi mümkün bulunmaktadır.