Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

IMF Asya-Pasifik Konut Piyasası İstikrar Raporu’na Göre Avustralya’da Konut Satın Alınabilirliği Giderek Düşüyor

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) konut satın alınabilirliğinin hızla düştüğü konusunda uyarıda bulunan yeni raporuna göre, Avustralya’nın yakında konut piyasasında büyükçe bir çöküş görebileceğine dair öngörüde bulunmaktadır. Kuruluşun bu ay açıklanan Asya-Pasifik'te Konut Piyasası İstikrar ve Karşılanabilirlik raporunda, yükselen faiz oranları ve enflasyonun şimdiye kadar emlak değerlerinde görülen düşüşteki avantajı nötrleştirerek etkisiz hale getirdiği ve konut fiyatlarının ortalama bir hane halkının karşılayabileceğinin %50 kadar üzerinde olduğu kaydedildi.

Raporda ayrıca, Avustralya'nın konut ve kiralama piyasalarının benzer ekonomilerle karşılaştırıldığında en “uyumsuz” piyasalar arasında olduğu ve ülkedeki mukimlerin barınma maliyetleri açısından en fazla yükü üstlenen vatandaşlar arasında oldukları ifade edilmiştir. Rakamlarla ifade etmek gerekirse, ülkede nüfusun yaklaşık %8’i (OECD ortalamasının üzerinde) gelirinin büyük bir kısmını konuta harcayan “aşırı yük” altındaki nüfus olarak saptanmıştır.

Bu bağlamda, emlak fiyatlarını ve kiraları uzun vadeli eğilimlere göre gelir seviyelerine göre ölçen fiyat dengesizliği analizi, konut piyasasında potansiyel bir çöküşe işaret etmektedir. Gerçekleştirilen araştırma ve değerlendirmelere göre faiz oranları yükseldikçe, düşen konut fiyatlarına rağmen satın alınabilirlik hızla düşmektedir. Yine raporda, gelecek yıl konut fiyatlarının, Yeni Zelanda ve Avustralya’da ortalama bir hanenin karşılayabileceğinin sırasıyla %70 ve %50 kadar üzerinde olabileceği ve ortalama bir hanenin uygun fiyatlı konutları karşılayabilmek için harcanabilir gelirinin %40'ından fazlasını buna ayırması gerekeceği projeksiyonu yapılmıştır.

Raporun tamamına https://www.imf.org/en/Publications/Departmental-Papers-Policy-Papers/Issues/2022/12/13/Housing-Market-Stability-and-Affordability-in-Asia-Pacific-513882 adresinden ulaşılabilmektedir.