Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Semerkant Bölgesinin Turizm Potansiyeli Artırılacak

24 Aralık'ta Özbekistan Cumhurbaşkanı, "Semerkant vilayetinin turizm ve ulaşım potansiyelinin etkin kullanımı, vilayeti "Semerkant - Yeni Özbekistan'ın turizm kapısı" konseptine dayalı olarak geliştirmeye yönelik ek önlemler hakkında" Kararı imzaladı.

Belgeye göre BM Dünya Turizm Örgütü'nün 25. Genel Kurulu 2023 yılında Semerkant'ta yapılacak.

Bu kapsamda Özbekistan bölgelerinde ve dış ülkelerde "Semerkant - Yeni Özbekistan'ın turizm kapısı" konulu tanıtım kampanyası düzenlenecek, şehrin turizm potansiyeli ve Semerkant Uluslararası Havalimanı'nın imkanları sunulacaktır.

Semerkant bölgesinin hava, demiryolu ve karayolu taşımacılığı ile bağlantılı büyük bir ulaşım-lojistik merkezine dönüştürülmesi ve ayrıca havalimanının cumhuriyet bölgelerine bağlanması planlanıyor.

1 Ocak 2026'ya kadar ticari kuruluşlar:

  • - öngörülen prosedüre göre oluşturulan listelere göre 4 yıldız ve üzeri kategorideki otelin organizasyonu ve/veya işletilmesi için ekipman, özel ekipman, yakıt ve yağlar, bileşenler, yedek parçalar, hammadde ve malzemeler, bitkiler, mobilyalar, envanterler diğer gerekli malları ithal ederken gümrük vergisinden;
  • - Semerkant turizm merkezi topraklarında tesislerin inşası için "geçici ithalat" gümrük rejimi kapsamında getirilen özel makineler, mekanizmalar ve teknolojik teçhizat için dönemsel gümrük ücretlerinden muaftır.

Semerkant bölgesinin Payarık, Semerkant ve Toylok ilçeleri, Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın 27 Ocak 2022 tarihli PQ-104 sayılı Kararı ile onaylanan otel (konaklama), ticaret, catering, eğlence, tur operatörü ve seyahat acentesi hizmetlerini sunan ticari kuruluşlar için özel vergi rejiminin getirildiği ilçe ve şehirler listesinde yer alacak.

1 Eylül 2023'e kadar Ulaştırma Bakanlığı'na, ticari kuruluşları ve yatırımcıları çekerek şehirlerarası ve uluslararası otobüs taşımacılığı sistemini oluşturması ve Uzbus platformu üzerinden bilet satın alma prosedürünü sağlaması talimatı verildi. (Gazeta.uz)