Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

İspanya’da Meyve-Sebze Sektöründe İthalat ve Maliyetlerde Artış 2022 Yılına Damgasını Vurdu

FEPEX (İspanyol Meyve ve Sebze Üreticileri ve İhracatçıları Dernekleri Federasyonu) Genel Müdürü, basına verdiği bir demeçte domates, ahududu, yaban mersini, biber ve karpuz gibi ürünlerin ithalatındaki artışı İspanyol meyve ve sebze endüstrisine yönelik büyüyen bir tehdit olarak vurgulamıştır. Söz konusu ürün gruplarında 2022 yılının ilk on ayında İspanya’nın ithalatı %21 oranında artarak yaklaşık 6 milyar avro'ya ulaşmıştır.

Ayrıca bu tablonun yaşanmasında 2022 yılında meydana gelen şiddetli hava koşullarının etkisinin olduğunu da belirtmiştir. Bu anlamda, özellikle Aragon ve Katalunya'da ilkbaharda meydana gelen don olaylarından, Mursiya'da aralıksız devam eden yağmurlardan ve yazın yaşanan yüksek sıcaklık ve sıcak hava dalgalarından en çok sert çekirdekli meyve sektörü etkilenmiştir.

Son olarak, meyve ve sebze üreticilerini ve ihracatçılarını etkileyen ve kar marjlarında düşüşlere neden olan maliyet enflasyonuna (gübre fiyatlarındaki artışlar, enerji fiyatları vb.) ve bu durumun çiftliklerde gelecekteki yatırımlar üzerindeki etkisine yönelik endişelerini dile getirmiştir.