Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

İspanya, Yürürlüğe Koyduğu Plastik Vergisi İle Avrupa Birliği'nde Öncü Oldu

İspanya, yürürlüğe koyduğu tek kullanımlık plastik ambalaj vergisi ile Avrupa Birliği'nde öncü oldu.

İspanya'da 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren tüm sektöre yönelik olarak geçerli olmak üzere tek kullanımlık plastik ambalajların kullanımına ilişkin vergi uygulaması yürürlüğe girmiştir. Vergi miktarı 0,45 avro/kg olarak uygulanacak ve içi boş veya dolu tek kullanımlık plastik ambalajların üretimi, ithalatı ve AB içi edinimi için geçerli olacaktır.

Söz konusu mevzuat, döngüsel ekonomiyi teşvik etmek için hükümet tarafından desteklenen ve Nisan ayında kabul edilen atık ve kirletilmiş topraklar yasasına dayanmakta olup, son aylarda ülke genelinde en çok konuşulan mali önlemlerden birini teşkil etmiştir. Uygulama, aynı yasaya dayanan ve tek kullanımlık plastik şişelerde mevcut seviyelere kıyasla 2030 yılına kadar %20 azalma sağlamayı hedefleyen ambalaj ve ambalaj atıkları hakkındaki kraliyet kararnamesini Hükümetin onaylamasından sadece birkaç gün sonra yürürlüğe girmiştir. Plastik şişe üreticilerinin geri dönüşümü kolaylaştırmak için kapağın gövdeye yapışık olacak şekilde üretimini gerektiren Avrupa mevzuatı, 2024 yılı Temmuz ayında yürürlüğe girecektir.

Gıda ve İçecek Endüstrileri Federasyonu (FIAB), tek kullanımlık plastik ambalaj vergisinin işletmelere 690 milyon avroya mal olacağını tahmin etmektedir. Sektör, verginin sadece zaten yüksek faiz oranları ve yüksek üretim maliyetlerinden muzdarip olan işletmelere değil, önlemin maliyetinin alışveriş sepetlerine yansıdığını görecek ailelere de zarar vereceğini iddia ederek vergiye karşı görüşlerini dile getirmiştir. Sektördeki çeşitli kuruluşlar bu verginin uygulanması konusunda bir yıl erteleme talebinde bulunmalarına rağmen, talepleri hükümet tarafından dikkate alınmamıştır.

Bu vergi önleminin yanı sıra, İspanya, ambalaj ve ambalaj atıkları hakkındaki kraliyet kararnamesinin bu hafta onaylanmasıyla birlikte ambalaj atığı düzenlemelerini AB standartlarına uyarlamayı tamamlamıştır. Döngüsel ekonomiyi desteklemek için bu düzenleme, endüstrinin tek kullanımlık plastik şişeleri azaltmasını, toplu gıda satışlarını teşvik etmesini ve yeniden kullanılabilir ambalajların yaygınlaştırılmasını gerektirmektedir.