Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Çek Ekonomisinde Talep Düşerken, Koruna Güçleniyor

Çekya'da açıklanan 2022 yılı Aralık ayı verilerine göre, satın alma yöneticileri endeksi (PMI), 42,6'ya ulaşmıştır. Bu veri, Kasım ayına göre daha ılımlı olsa da, zayıflayan müşteri talebi karşısında üretimde ve yeni siparişlerde önemli bir düşüşe işaret etmektedir. Yüksek enerji fiyatlarının etkisiyle iç ve dış piyasalardaki koşulların kötüleşirken, S&P'nin bir raporuna göre, enflasyon ve baskı altındaki talep etkisiyle sanayi üretimindeki büyüme 2023'te % 0,7 seviyesinde kalacaktır.

Öte yandan yeni yılda, şirketlerin üretim hacmindeki düşüşe daha düşük satın alma faaliyetleriyle ve (bilhassa imalat sanayinde) çalışanları işten çıkararak tepki göstermesi ve işsizliğin yüzde 1 veya 2 puan artması öngörülmektedir.

Geçen yılın ortasına kadar birçok faiz artışı kararı veren Çek Merkez Bankası, yeni guvernörlerin yönetimi üstlendiği yılın ikinci yarısında faiz oranlarını değiştirmese de Çek Korunası güçlenmeye devam etmiş ve dolara karşı değerlenmiştir. Aşağıdaki tabloda Çek Merkez Bankasının döviz rezervlerinin değişimi gösterilmektedir. 

Çek Başbakanı Petr Fiala tarafından, yeni yılın ikinci yarısında enflasyonun tek haneye ineceği beklentisi paylaşılmış olup, ortalama enflasyonun %10 civarında seyredeceği tahmin edilmektedir. Başbakan tarafından ayrıca, kamu maliyesinin toparlanmasını teminen devlet kesiminin harcamalarının kısılmasının planlandığı kaydedilmiştir. Basına yansıyan anketlere göre Çek ekonomisindeki durgunluğun 2023 yılı başında derinleşmesi kuvvetle muhtemeldir.