Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Portekiz'de Enerji ve Gıda Sektöründeki Şirketlere Geçici Dayanışma Vergisi Uygulanacak

Tüm Dünya’da artmaya devam eden enerji ve gıda fiyatlarının toplumun ekonomik olarak kırılgan kesimlerindeki  etkilerini azaltmak için Portekiz  Parlementosu tarafından 31 Aralık 2022 den geçerli olmak üzere, bir Kanun onaylanmıştır.  Kanuna göre; hem enerji hem de gıda sektöründe vergi bazlı bazı tedbirler yürürlüğe girmiştir. Söz konusu düzenleme çerçevesinde; temel olarak iki geçici dayanışma ek vergisi yürürlüğe girmiştir. 30 Aralık tarihinde yayımlanan  Kanun, 31 Aralık 2022 de yürürlüğe girmiştir. (Lei n.º 24-B/2022 de 30 de dezembro - Regulamenta as contribuições de solidariedade temporárias sobre os setores da energia e da distribuição alimentar.; 30 Aralık tarihli ve  ve 24-B/2022 sayılı Enerji ve Gıda Dağtım Sektörlerindeki Geçici Dayanışma Katkısı Hakkında Kanun)

CST ( O Código Situação Tributária) Enerji Düzenlemesi nihai enerji tüketicilerini finansal olarak desteklemek için tahsis edilecektir. Gıda Dağıtımı konuusndaki CST, en savunmasız nüfus üzerindeki gıda harcamalarındaki artışı desteklemek için kullanılacaktır. Kanun, geçici dayanışma katkısının uygulanmasını, hükümetin 'yüksek enerji fiyatlarıyla başa çıkmak için acil müdahale' olarak adlandırdığı ve 'CST Enerji' olarak adlandırdığı programın bir parçası olarak tanımlamış ve 2022 ve 2023 yıllarında “vergi dönemlerinde kurumlar vergisi için hesaplanan fazla kazançlar” için geçerli olmasını planlanmıştır. Bu vergi, öncelikle ticari, sınai veya tarımsal nitelikte bir faaliyet yürüten yerleşik kurumlar vergisi mükellefleri ile ham petrol, doğal gaz, kömür ve rafineri sektörlerinde geçerli olacaktır.

Kanun temel olarak; “İşletmelerin Vergilendirilebilir kârının, 2018 yılından başlayarak dört vergilendirme döneminde ortalama vergiye tabi kâra ilişkin %20'lik artışı aşan kısmının IRC Kodu (Kurumlar Vergisi) hükümleri uyarınca belirlenen kısmı 2021 yılına kadar kazanç fazlası olduğu kabul eder”  ve bu durumda uygulanacak  vergi oranını %33 olarak belirler. CST Energy'den elde edilen gelir, başta  ekonomik olarak kırılgan aileler olmak üzere nihai enerji tüketicilerine mali destek sağlamak ve yenilenebilir enerji, enerji verimliliği veya dekarbonizasyon teknolojilerine yatırımı teşvik ederek nihai enerji müşterilerine yardım etmek için tahsis edilecektir.

Öte yandan, Gıda Dağıtımı CST'si, (O Código Situação Tributária ) ana işi ticari, sınai veya tarımsal nitelikte olan mukim IRC vergi mükellefleri (kurumlar  vergisi mükellefleri)  ile Portekiz'de daimi işyeri bulunan ve gıda ticareti için işletme işleten mukim olmayan vergi mükellefleri tarafından ödenir.( taze veya dondurulmuş, işlenmiş veya çiğ, dökme veya önceden paketlenmiş hayvansal ve bitkisel gıda ürünleri) Yine %33 olan CST Gıda Dağıtım Vegisi, mikro veya küçük şirketler için geçerli  değildir.

Gıda Dağıtımı konusundaki  CST ile elde edilen gelirin, yasada tanımlanan sosyal sektör kuruluşları aracılığıyla en savunmasız nüfus lehine gıda harcamalarının artırılmasını desteklemek için kullanılacağı bildirilmektedir.

Bu katkı aynı zamanda Tüketici Fonu aracılığıyla tüketiciyi koruma politikasının “uygulanmasını garanti altına almak” ve “özellikle işletme maliyetlerindeki ve enflasyondaki artıştan ve talepteki düşüşten etkilenen” mikro ve küçük ticaret, hizmet ve restoran şirketlerini finansal olarak desteklemek amaçlıdır. ”.

Son olarak, CST Gıda Dağıtımından elde edilen gelir, ticaret, hizmet ve restoranlarda faaliyet gösteren mikro ve küçük şirketlere atanan profesyonellerin kalifikasyonunu desteklemek ve bunun için Ticaret Modernizasyon Fonu'na kısmi gelir tahsisi yoluyla bu şirketlerin dayanıklılığını artırmak için önlemler almaya yöneliktir.