Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Polonya, Enerji Yoğun Firmalara 1 Milyar Eurodan Fazla Teşvik Ödeyecek

 Polonya hükümeti, yoğun enerji tüketen sektörleri yükselen enerji fiyatlarından korumak için 5 milyar PLN (1,07 milyar Euro) tutarında bir sübvansiyon programı kabul etti. Polonyalı tüketiciler, Rus karbon yakıtlarının boykotu ve küresel bir enerji krizi nedeniyle elektrik ve gaz faturalarında keskin artışlarla karşı karşıya kaldı.

Kalkınma Bakanı Waldemar Buda Salı günü verdiği demeçte, "Bu, 5 milyar PLN'ye varan bir bütçeyle, enerji yoğun işletmelere yönelik hükümet desteğinin bir başka aşamasıdır." Buda, "İlk aşama, 2022 yılı için 92 kuruluşa sunulan ve yaklaşık 800 milyon PLN (171 milyon Euro) değerinde olan bir programdı. Bu yıl devamını getireceğiz" diye ekledi.

Kalkınma Bakanlığı program yönergelerinin Avrupa Komisyonu (AK) tarafından Aralık 2022'de kabul edildiğini açıkladı. AK'nin, tek Avrupa pazarındaki rekabeti tehlikeye atmadığından emin olmak için devlet yardımını onaylaması gerekiyor. Kalkınma Bakanlığı, çoğu orta ve büyük ölçekli olmak üzere yaklaşık 1000 firmanın programdan yararlanacağını tahmin ediyor.