Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Yunanistan'da İlaç Kıtlığı Sorunu Yaşanıyor

Yunanistan birkaç aydır antibiyotikler, ağrı kesiciler, iltihap önleyici ilaçlar ve öksürük şurupları da dahil olmak üzere temel ilaç kıtlığıyla mücadele etmektedir. Yunanistan Ulusal İlaç Örgütü (EOF), sorunun olumsuz etkilerinin hafifletilmesi adına tedbiren tedarik sorunu yaşanan bazı ilaçların ihracatını yasaklamıştır. Bu bağlamda Yunanistan Sağlık Bakanı Thanos Plevris, ülkede son dönemde yaşanan ilaç kıtlığı sorununa ilişkin olarak kamuoyuna açıklamalarda bulunmuştur.

Bakan Plevris açıklamasında esas olarak düşük üretim ve hammadde eksikliği nedeniyle yerli üretimi yapılamayan ilaçların tedarikinde bir takım sorunların yaşandığını, söz konusu sorunların yalnız ülkeye ait olmaktan çok küresel bir mahiyet taşıdığını ifade etmiştir. Bakan sözlerinin devamında yaşanan ilaç kıtlığının yalnızca özel eczanelerde görüldüğünü, devlet hastane ve eczanelerinde ilaç arzında bir sorun olmadığını belirtmiştir.

Hatırlanacağı üzere Bakan Plevris, yaşanan ilaç kıtlığı konusunda geçtiğimiz günlerde AB’nin Sağlık ve Gıda Güvenliğinden Sorumlu Komiseri Stella Kyriakides’e hitaben bir mektup kaleme almış ve AB genelinde "ilaç üretimini hızlandırma" çağrısında bulunmuştu. Plevris mektubunda "Bu sorunu çözmek için bir bütün olarak AB çapında merkezî politikaların benimsenmesinin zorunlu olduğunu" belirterek, sorunun biricik çözümünün AB'de ilaç üretimini hızlandırmanın olacağının altını çizmişti.

Yunanistan Hükümet Sözcüsü Yannis İkonomu ise ilaç sıkıntısının Çin ve Hindistan gibi büyük hammadde üreticilerinin üretimi azaltması sebebiyle yaşandığı yorumunda bulunarak, hükümetin gerekli önlemleri aldığını iddia etmiştir.